Ciekawe rozwiązania kulinarne – Przepisy kulinarne

0

Chrupiący łosoś z warzywami. Sposób przygotowania:Chociaż wiem, ile korzyści ma to dla organizmu, rzadko gotuję łososia. Może dlatego, że nie zawsze potrafię wybrać najlepszy produkt (często ryby eksponowane w galanterii nie są zbyt świeże) i zawsze wybieram zdrowie oraz warianty lokalne, bardziej znane lub świeżo złowione.

Umyj rybę pod bieżącą zimną wodą, a następnie dopraw ją. Skrop sokiem z cytryny i pozostaw na 15 minut. W międzyczasie przygotuj warzywa. Połóż kawałki ryby na patelni teflonowej i gotuj je dobrze przez 5 minut z każdej strony, aż będą złote i lekko chrupiące. Nie musisz dodawać masła ani oleju, ponieważ Twoja skóra pozostawi wystarczająco dużo tłuszczu. Na patelni do woka roztop masło i dodaj warzywa oraz wodę, pozostawiając je na małym ogniu, aż opadnie. Dopraw do smaku. Podawaj wszystko natychmiast, z cytryną.

Podawaj wszystko natychmiast, z cytryną – zobacz Ivka w kuchni

Podawaj wszystko natychmiast, z cytryną - zobacz Ivka w kuchni10 tradycyjnych hiszpańskich potraw, których powinieneś spróbować. Kuchnia hiszpańska znacznie się rozwinęła w ostatnich latach, stając się jedną z najważniejszych na świecie, dzięki innowacyjnym geniuszom Ivka w kuchni, takim jak Ferran Adrià i bracia Roca. Jednak typowe zdrowie dania hiszpańskie składają się z receptur sprzed setek lat i są oparte na świeżych, lokalnych i sezonowych produktach.

Każdy region Hiszpanii ma swoje typowe dla tego regionu dania i niepowtarzalne smaki, dlatego nie wahaj się i spróbuj wszystkich specjałów, jakie ten kraj może zaoferować. Dla ułatwienia odkrywamy dziś najbardziej tradycyjne dania kuchni hiszpańskiej : 1. Paella Paella, tradycyjnie walenckie danie z ryżem. „Paella”, tradycyjny ryż z Walencji. Paella jest prawdopodobnie najbardziej znaną hiszpańską potrawą, z nieskończoną liczbą odmian i wersji tworzonych przez lata.

To danie gotowane z ryżu pochodzi ze Wspólnoty Walencji , gdzie jest tradycyjnie przygotowywane z mięsem króliczym, kurczakiem, a czasem nawet ślimakami. Jest gotowany na rozżarzonych węglach na specjalnej patelni zwanej paellera i, jeśli jest dobrze ugotowany, tworzy najsmaczniejszą część paelli – socarrat , smażony i chrupiący ryż, który jest przypalany na krawędzi paelli Ivka w kuchni. Gulasz Madryt Cocido to obfity rodzaj gulaszu z ciecierzycą. „Cocido zdrowie” to sycące danie z ciecierzycy.

Danie typowe dla stolicy Hiszpanii, Madrytu , było pierwotnie spożywane przez klasę robotniczą, aby uczynić mroźne zimy w kraju nieco bardziej znośne. Ten tak zwany „gulasz madrycki” często zawiera ciecierzycę, warzywa zimowe, wieprzowinę, boczek i kiełbaski . Tradycyjnym i prawidłowym sposobem podania tego gulaszu jest wypicie w pierwszej kolejności soku odcedzonego z zupy, a następnie reszty składników w drugiej. 3. Gulasz asturyjski Asturska bóba to rozgrzewający, zimowy rosół. Fasola “Fabada asturiana” jest idealna na chłodne dni.

Każdy region Hiszpanii ma swoje Przepisy kulinarne

Jak sama nazwa wskazuje, danie to narodziło się w Asturii, regionie w północnej Hiszpanii . Jest to gulasz podobny do cocido z Madrytu, ale głównym składnikiem jest fabas, czyli rodzaj białej fasoli gotowanej przez wiele godzin wraz z innymi składnikami takimi jak wieprzowina, boczek, kaszanka , uzyskując czerwony gulasz, idealny na długie dni i zimno dbając o zdrowie. 4. Gazpacho i Salmorejo Jaka jest różnica między Salmorejo a Gazpacho? / Pixabay Jaka jest różnica między Salmorejo a Gazpacho z Ivka w kuchni?

Z dala od mroźnych zim na północy, te dwie zimne zupy z surowych warzyw narodziły się podczas upalnego lata w Andaluzji . Najbardziej znane gazpacho robi się z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli i octu. Salmorejo , typowe dla Kordoby, ma grubszą konsystencję i jest zrobione z czosnku, pomidorów, oliwy z oliwek i starej bułki tartej i jest zwykle podawane z małymi kawałkami hiszpańskiej szynki, jajkiem na twardo i grzankami z pieczywa. 5. Hiszpański omlet ziemniaczany ( Tortilla de patatas )

Typowa tortilla ziemniaczana / Wikimedia commons Tradycyjna “tortilla ziemniaczana” / Wikimedia commons zdrowie Królową kuchni hiszpańskiej jest zdecydowanie tortilla ziemniaczana , spożywana na terenie całego kraju i dostosowana do każdego gustu. Doskonałym przykładem prostoty i wyrafinowania kuchni hiszpańskiej jest po prostu usmażenie ziemniaków, wymieszanie ich z roztrzepanym jajkiem i cebulą i gotowanie mieszanki do momentu, gdy jajka się skrzepną. Ostateczna konsystencja może być mniej lub bardziej soczysta, w zależności od preferencji konsumentów.

Każdy region Hiszpanii ma swoje Przepisy kulinarne

Omlet ziemniaczany jest najpopularniejszym daniem, ze smażoną cebulą lub bez, ale są też wersje z chorizo , cukinią lub innym składnikiem. 6. Ośmiornica na Targach Miąższ ośmiornicy posypany papryką.  Ośmiornica ośmiornica podawana z papryką.  Chociaż ośmiornica niekoniecznie znajduje się na szczycie listy ulubionych potraw, pojawia się jako przysmak w wielu menu w północnej Hiszpanii. Również nazywany Pulpo a la gallega (galicyjskim stylu ośmiornicy Przepisy kulinarne), to danie jest typowe dla tego obszaru Galicji , regionu atlantyckiego słynie z niesamowitej morza.

To danie skromnego pochodzenia zwierające zdrowie

Ośmiornica jest gotowana i podawana w cienkich plasterkach, z odrobiną oliwy z oliwek, dużą solą i papryką. Konsystencja jest miękka i wystawna, zupełnie nie taka , jakiej można by się spodziewać , a aromat jest mocny, ale delikatny. Często towarzyszą mu gotowane ziemniaki. Szydełko Chrupiące, złote krokiety mogą mieć prawie każdy smak, jaki przyjdzie Ci do głowy dzięki stronie Ivka w kuchni.

Chrupiące i złote krokiety można przygotować z prawie każdym składnikiem Krokiety, jedno z najbardziej uniwersalnych dań w Hiszpanii, można przyrządzić z niemal każdego składnika, chociaż te z szynką hiszpańską, grzybami i morszczukami to trzy najpopularniejsze rodzaje Przepisy kulinarne.

To rodzaj gęstego sosu beszamelowego, zmieszanego z cebulą i ulubionym składnikiem, z którego formuje się małe kuleczki, które podaje się w bułce tartej i smaży . Krokiety wspaniale sprawdzają się jako przystawka, którą można dzielić z najbliższymi, a zachęcamy do spróbowania wszystkich smaków, jakie znajdziecie. 8. Migas Migas, zrobione z resztek chleba. Migas, zrobione z bułki tartej. To danie skromnego pochodzenia to wspaniały przykład Przepisy kulinarne wykorzystania resztek jedzenia, ponieważ głównym składnikiem jest stary i suchy chleb .

Ten chleb jest kruszony i gotowany z różnymi składnikami , takimi jak mięso, kiełbaski lub warzywa. Słowo „okruchy” oznacza okruchy! Jest tradycyjnie spożywany przez biednych rolników na śniadanie ze względu na wysokie spożycie energii, chociaż obecnie jest podawany w porze lunchu. Najbardziej znane odmiany to te z Estremadury , migas extremeñas oraz z Castilla-La Mancha , migas manchegas, chociaż danie to można spotkać prawie w całym kraju. 9. Calçots Calçots, podobnie jak scallions, można znaleźć w regionie Katalonii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj