W zeszły weekend miałam spotkanie przy piekarniku i robiłam śniadanie.
Tym razem upiekłyśmy pyszną pizzę z prowansalskiego regionu pisaradier ze słodką karmelizowaną cebulą, anchois i oliwkami.
Pizarra diere, Pizzeria provinsalska
Przepisy z prowansalskiej księgi smaku Diany holluge(z moimi zmianami)
Ciasto
- 250 ml wody
- 45 g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych drożdży
- Mąka pszenna 410 g
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- Duża sól
Zapełnienie
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 kilogram cebuli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Spróbuję tego.
- Jedna puszka marynowanych sardeli
- 20 czarnych oliwek
Wlać wodę do miski, dodać drożdże i cukier puder i wymieszać.Wlać do pojemnika w robocie kuchennym, dodać mąkę i mieszać przez około 15 sekund.
Wlać 2 łyżki oleju, dodać szczyptę soli i mieszać do uzyskania gładkości.Podejdź do stołu, poświęć chwilę i uformuj piłkę.Umieść w wysmarowanej misce, napełnij olejem i przykryj ręcznikiem kuchennym.Odłóż na bok i wstaw na 1 godzinę.
Obierz cebulę i pokrój w bardzo cienkie śliwki (półhipsowe).
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj masło, a po stopieniu dodaj cebulę i tymianek.
Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.Cebula jest miękka, słodka i szklista(nie brązowa i chrupiąca!).Lekko sól i pieprz. pepper.Do nie przesadzaj z solą-sardele są bardzo słone.
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni, przygotuj blachę do pieczenia piekarnika 30×40 cm, rozwałkuj ciasto w prostokąt i przenieś na blachę do pieczenia lub rozłóż bezpośrednio na blasze do pieczenia.Rozłóż cebulę równomiernie na cieście.Na wierzchu rozprowadzamy filety z anchois, rozsypujemy oliwki i zostawiamy je na 15 minut w ciepłym miejscu.
Piec pizzę przez 20 do 25 minut, aż będzie chrupiąca i lekko zwęglona.Wyjmij z piekarnika i pokrój w kwadraty ciepłą lub lekko ciepłą wodą.
Byli ze mną w piekle.
- Justin z gotowania i pieczenia-uwielbiam to.
- Podłoga w firmie Marder & Marder manufacturing
- Moja mała urocza Dorota
- Król małych potraw
- Spać w kuchni zacisk
- To jest bardzo smaczne.
- Kulinarna przygoda Agaty Gutierrez
- Monika od niezapomnianego smaku
- Paulina jest w kuchni.
- Bonaappetita jest dobra.
- Kasja od Baby do gaju
- Małgorzata w smaku Alzacji