Piza-La-Gyère lub pizza w stylu prowansalskim

0

W zeszły weekend miałam spotkanie przy piekarniku i robiłam śniadanie.

Tym razem upiekłyśmy pyszną pizzę z prowansalskiego regionu pisaradier ze słodką karmelizowaną cebulą, anchois i oliwkami.

Pizarra diere, Pizzeria provinsalska

Przepisy z prowansalskiej księgi smaku Diany holluge(z moimi zmianami)

Ciasto

  • 250 ml wody
  • 45 g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych drożdży
  • Mąka pszenna 410 g
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • Duża sól

Zapełnienie

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 kilogram cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Spróbuję tego.
  • Jedna puszka marynowanych sardeli
  • 20 czarnych oliwek

Pizarra diere, Pizzeria provinsalska

Wlać wodę do miski, dodać drożdże i cukier puder i wymieszać.Wlać do pojemnika w robocie kuchennym, dodać mąkę i mieszać przez około 15 sekund.

Wlać 2 łyżki oleju, dodać szczyptę soli i mieszać do uzyskania gładkości.Podejdź do stołu, poświęć chwilę i uformuj piłkę.Umieść w wysmarowanej misce, napełnij olejem i przykryj ręcznikiem kuchennym.Odłóż na bok i wstaw na 1 godzinę.

Obierz cebulę i pokrój w bardzo cienkie śliwki (półhipsowe).
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj masło, a po stopieniu dodaj cebulę i tymianek.
Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.Cebula jest miękka, słodka i szklista(nie brązowa i chrupiąca!).Lekko sól i pieprz. pepper.Do nie przesadzaj z solą-sardele są bardzo słone.

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni, przygotuj blachę do pieczenia piekarnika 30×40 cm, rozwałkuj ciasto w prostokąt i przenieś na blachę do pieczenia lub rozłóż bezpośrednio na blasze do pieczenia.Rozłóż cebulę równomiernie na cieście.Na wierzchu rozprowadzamy filety z anchois, rozsypujemy oliwki i zostawiamy je na 15 minut w ciepłym miejscu.

Piec pizzę przez 20 do 25 minut, aż będzie chrupiąca i lekko zwęglona.Wyjmij z piekarnika i pokrój w kwadraty ciepłą lub lekko ciepłą wodą.

Byli ze mną w piekle.

  • Justin z gotowania i pieczenia-uwielbiam to.
  • Podłoga w firmie Marder & Marder manufacturing
  • Moja mała urocza Dorota
  • Król małych potraw
  • Spać w kuchni zacisk
  • To jest bardzo smaczne.
  • Kulinarna przygoda Agaty Gutierrez
  • Monika od niezapomnianego smaku
  • Paulina jest w kuchni.
  • Bonaappetita jest dobra.
  • Kasja od Baby do gaju
  • Małgorzata w smaku Alzacji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj