Mięciutki, puszysty, pachnący masełkiem czosnkowym. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepły, a jego kuszący aromat roznosi się po kuchni.
Chlebek czosnkowo- ziołowy do odrywania
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 250 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 50 g roztopionego i wystudzonego masła
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
- 60 g stopionego masła i wystudzonego masła
- 4-5 ząbków czosnku
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 200 g startego sera, np. mozzarela, parmezan, gouda lub mieszanki różnych serów
- sól
Roztopione masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw odrobiną soli.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, a następnie rozwałkuj na dwa placki o wymiarach około 30x30 cm. Każdy placek posmaruj połową masłem z czosnkiem, następnie posyp połową posiekanej pietruszki i startego sera. Placki pokrój w kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm, poukładaj jeden na drugim.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż w niej kostki ciasta (foremkę możesz ustawić pionowo, aby ułatwić sobie zadanie). Tak przygotowany chlebek odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 20 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
Ale pięknie i smacznie wygląda) )
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowe odrywane chlebki :)
OdpowiedzUsuńCudo ;-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńCo za wspaniałość! Uwielbiam bułki czosnkowe, więc taki chlebek zrobię z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebuś. Już go lubię, bo ciekawy przepis. Chętnie bym zjadła, bo bardzo lubię delikatny smak czosnku w pieczywie i do tego masełko.... mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPrzeeeecuuuudnyyy! Już sobie wyobrażam ten smak ziół i zapach czosnku! Lubię smarować bagietkę masełkiem czosnkowym, ale czegoś tak wypasionego nie robiłam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńP.s. Na moim blogu pod relacją z Londynu trwa właśnie Liniowe Party - serdecznie zapraszam do dodania tam Twojego przepisu :)
Fantastyczny! Aż ślinka leci 😀
OdpowiedzUsuńKusisz, oj kusisz!!
OdpowiedzUsuńAleż on musiał pachnieć<3
OdpowiedzUsuńCoś rewelacyjnego! Gratuluję!
OdpowiedzUsuńOjej jaki pyszny! Kusi samym wyglądem... Uwiwlbiam !!!
OdpowiedzUsuńTo na pewno jest pyszne! Już kiedyś natknęłam się na przepis, ale wypadło mi z głowy. Chętnie upiekę takie cudo. :)
OdpowiedzUsuńcudny!
OdpowiedzUsuń