piątek, 11 listopada 2016

Odrywany chlebek czosnkowy


Mięciutki, puszysty, pachnący masełkiem czosnkowym. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepły, a jego kuszący aromat roznosi się po kuchni. 



 

Chlebek czosnkowo- ziołowy do odrywania

 

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 7 g suchych drożdży
  • 250 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 50 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Nadzienie:
  • 60 g stopionego masła i wystudzonego masła
  • 4-5 ząbków czosnku
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 200 g startego sera, np. mozzarela, parmezan, gouda lub mieszanki różnych serów
  • sól
Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodaj mleko, jajka i roztopione masło. Z podanych składników wyrób gładkie, elastyczne i dość kleiste ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie i ciężkie do wyrobienia, dodaj odrobinę mąki. Staraj się nie dodawać jednak zbyt dużo mąki, aby ciasto po upieczenie było lekkie i puszyste. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Roztopione masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw odrobiną soli.


 
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, a następnie rozwałkuj na dwa placki o wymiarach około 30x30 cm. Każdy placek posmaruj połową masłem z czosnkiem, następnie posyp połową posiekanej pietruszki i startego sera. Placki pokrój w kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm, poukładaj jeden na drugim.

 


Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż w niej kostki ciasta (foremkę możesz ustawić pionowo, aby ułatwić sobie zadanie). Tak przygotowany chlebek odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 20 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.



14 komentarzy:

  1. Ale pięknie i smacznie wygląda) )

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie domowe odrywane chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za wspaniałość! Uwielbiam bułki czosnkowe, więc taki chlebek zrobię z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny chlebuś. Już go lubię, bo ciekawy przepis. Chętnie bym zjadła, bo bardzo lubię delikatny smak czosnku w pieczywie i do tego masełko.... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeeeecuuuudnyyy! Już sobie wyobrażam ten smak ziół i zapach czosnku! Lubię smarować bagietkę masełkiem czosnkowym, ale czegoś tak wypasionego nie robiłam jeszcze :)
    P.s. Na moim blogu pod relacją z Londynu trwa właśnie Liniowe Party - serdecznie zapraszam do dodania tam Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny! Aż ślinka leci 😀

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ on musiał pachnieć<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś rewelacyjnego! Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej jaki pyszny! Kusi samym wyglądem... Uwiwlbiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. To na pewno jest pyszne! Już kiedyś natknęłam się na przepis, ale wypadło mi z głowy. Chętnie upiekę takie cudo. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!