niedziela, 18 września 2016

Sernik z ciasteczkami Oreo


 

Sernik Oreo jest obłędny! Od dziś to będzie jeden z moich ulubionych serników. Ma kremową konsystencję, nie jest zbyt słodki i do tego bajecznie wygląda. Skradnie Wasze serce, nawet jeśli nie jesteście wielbicielami ciasteczek Oreo. 



Sernik z ciasteczkami Oreo


Spód
  • 200 g ciasteczek Oreo razem z nadzieniem (mogą być także ciasteczka Neo, dostępne w Lidlu)
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła 
Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku (polecam twaróg sernikowy z firmy Piątnica lub serek kanapkowo – sernikowy z firmy Wieluń „Mój ulubiony”, dostępny także w 1 kg opakowaniach) 
  • 5 jajek 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 180 g drobnego cukru do wypieków 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty z ziaren wanilii 
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 
  • 120-150g  ciasteczek Oreo

  • dodatkowo- kilka ciasteczek Oreo do dekoracji

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 


Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odcinamy nadmiar papieru.

Ciastka dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem lub w malakserze. Dodajemy roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy, dokładnie uklepujemy i wstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C .

Aby uniknąć pęknięć sernika, na najniższy poziom piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Do dużej miski wkładamy ser, cukier, mąkę, śmietanę, ekstrakt z wanilii i miksujemy na jak najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera. Masę wylewamy na dno tortownicy. W masę wciskamy głęboko ciasteczka Oreo połamane na połówki. Wyrównujemy powierzchnię.

Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temperaturze 120 stopni. Sernik wyjmujemy z piekarnika, na jeszcze ciepłym serniku układamy ciasteczka Oreo. Wystudzony sernik schładzamy całą noc w lodówce.
Wszystkie ciasteczka, zarówno te zatopione w serniku, jak i użyte do dekoracji miękną przez noc i krojenie sernika nie sprawia żadnego problemu.

Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Idealny dla takich fanów Oreo jak ja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, uwielbiam oreo, więc to sernik dla mnie<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pięknie wygląda. Już mi się podoba. Ja mam słabość do serników, więc jestem pewna, że by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudo! mimo, że preferuje zdrowsze desery przykładowo http://kcalmar.com/blog/2016/08/29/placuszki-owsiane-z-karobem/ , ten mnie kusi !

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie, ta ilość jest jak najbardziej prawidłowa. Serniki składają się głownie z sera i jajek :)

      Usuń
  6. Sernik wyszedł pyszny, dzisiaj chciałabym go zrobić ponownie, czy mogę zrobić bez spodu? I jeszcze jedno , czy zostawiasz papier, czy go ściągasz ? Jeśli ściągasz, to w jaki sposób???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, możesz zrobić bez spodu. Papieru nie wyciągam, nie przeszkadza mi w krojeniu. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)

      Usuń
  7. Mój opadł, a robione wszystko krok po kroku - z przepisem :( i nawet się nie dopiekł.. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak opadł to może go za bardzo napowietrzyłaś czyli "wtłoczyłaś" za dużo pęcherzyków powietrza podczas zbyt długiego/intensywnego miksowania składników, które powodują że masa się unosi podczas pieczenia a potem opada. Tak jak napisałam -miksujemy na jak najmniejszych obrotach i tylko do połączenia się składników

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!