Zupa z czerwonej soczewicy jest aromatyczna, gęsta i rozgrzewająca. Idealna dla miłośników arabskich smaków. Czerwona soczewica jest bogata w białko, błonnik, węglowodany złożone, ale także witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, żelazo, cynk i fosfor. Zupa jest prosta w przygotowaniu, pożywna i syci na długo.
Zupa z czerwonej soczewicy
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 5-6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki goździków mielonych
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
- posiekana natka pietruszki lub kolendry
- sok z cytryny
- śmietana
- pieczywo/grzanki
Soczewicę opłukaj na sitku pod bieżącą wodą. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek, marchewkę i podsmażaj razem przez chwilę. Do garnka przełóż cebulę, czosnek i marchewkę, dodaj soczewicę, zalej bulionem. Dodaj przyprawy i gotuj przez około 30 minut, aż soczewica będzie bardzo miękka.
W zależności od preferencji, zupę zblenduj lub podawaj taką jaka jest. Próbowałam obu wariantów i najbardziej smakuje mi zupa delikatnie zblendowana - nie musi mieć konsystencji super gładkiego kremu.
Skrop sokiem z cytryny, posyp posiekaną pietruszką. Podawaj z pieczywem lub grzankami i łyżką śmietany.
super!
OdpowiedzUsuńLubie, jest bardzo pozywna
OdpowiedzUsuńbardzo lubię zupę z soczewicy :)
OdpowiedzUsuńSoczewica, moja ulubiona. A taką zupę chętnie bym zjadła, bo z moim ulubionym kuminem i kolendrą :)
OdpowiedzUsuńJa się zgłaszam do takiej zupy, wygląda świetnie. No i te wszystkie przyprawy...<3!
OdpowiedzUsuńGęsta i sycąca - to coś dla mnie !:D
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuń