Pyszne żeberka po amerykańsku, pieczone w coca-coli. Soczyste i miękkie. Ich smak jest zaskakujący - delikatnie słodki i jednocześnie wyraźnie doprawiony.
Żeberka pieczone w coca-coli / po amerykańsku
- 1,5 kg żeberek
- 300 ml coca-coli
- ½ szklanki (125 ml) ketchupu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu (ewentualnie brązowego cukru)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili lub pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Żeberka umyj, osusz i pokój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Wymieszaj składniki marynaty. Żeberka zalej marynatą. Każdy kawałek mięsa powinien być dokładnie pokryty marynatą. Włóż na noc do lodówki.
Na drugi dzień żeberka piecz w 180 stopniach, w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, przez około 1,5 godziny. Kiedy żeberka będą już miękkie, mięso będzie odchodzić od kości, zdejmij przykrywkę, zwiększ temperaturę, włącz funkcję grill i piecz żeberka do zarumienienia. Co jakiś czas obracaj je i polewaj powstałym sosem.
Wspaniale wyglądają te żeberka. Takie z marynaty mają niepowtarzalny smak. Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńpiekłam kiedyś karkówkę w coca coli, żeberka też muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń