poniedziałek, 13 czerwca 2016

Żeberka pieczone w coca-coli



Pyszne żeberka po amerykańsku, pieczone w coca-coli. Soczyste i miękkie. Ich smak jest zaskakujący - delikatnie słodki i jednocześnie wyraźnie doprawiony.





Żeberka pieczone w coca-coli / po amerykańsku

  • 1,5 kg żeberek
marynata:
  • 300 ml coca-coli
  • ½ szklanki (125 ml) ketchupu 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu (ewentualnie brązowego cukru) 
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili lub pieprzu cayenne 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Żeberka umyj, osusz i pokój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Wymieszaj składniki marynaty. Żeberka zalej marynatą. Każdy kawałek mięsa powinien być dokładnie pokryty marynatą. Włóż na noc do lodówki.

Na drugi dzień żeberka piecz w 180 stopniach, w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, przez około 1,5 godziny. Kiedy żeberka będą już miękkie, mięso będzie odchodzić od kości, zdejmij przykrywkę, zwiększ temperaturę, włącz funkcję grill i piecz żeberka do zarumienienia. Co jakiś czas obracaj je i polewaj powstałym sosem.



2 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają te żeberka. Takie z marynaty mają niepowtarzalny smak. Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekłam kiedyś karkówkę w coca coli, żeberka też muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!