Nie wyobrażam sobie wiosny bez ciasta z rabarbarem. Sezon na rabarbar powoli dobiega końca, za chwilę w naszych kuchniach będą królować truskawki. Na zakończenie sezonu proponuję Wam pyszne i kruche ciasto, w którym słodkie smaki doskonale komponują się z kwaśnymi.
Kruche ciasto z rabarbarem i pianką
Składniki na blachę o wymiarach 40x25 cmKruche ciasto
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła (150 g)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka
- 5 białek
- 2 budynie z cukrem (np. śmietankowe lub wiśniowe)
- 3/4 szklanki cukru pudru
Rabarbar
- 800-1000 g rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Blaszkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.
Rabarbar myjemy i tniemy na kawałki ok. 1,5 cm długości. Przekładamy do miski, posypujemy 6 łyżkami cukru i łyżką cynamonu, mieszamy.
Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy (lub wylepiamy) na przygotowaną blachę. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach, przez 10-15 minut, aż się delikatnie zarumieni. Czekamy aż się trochę wystudzi. Rabarbar odsączamy z powstałego soku i układamy na cieście.
Ubijamy pianę z 5 białek, kiedy piana będzie już nieco ubita stopniowo dodajemy stopniowo cukier puder i dwa budynie. Masę piankową rozsmarowujemy na rabarbarze. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch skruszamy palcami lub ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńPorywam kosteczkę ;)
pyszny sezonowy placek :)
OdpowiedzUsuńRabarbar kroluje😀
OdpowiedzUsuńTo ja się poczęstuję, tak ślicznie ta różowa pianka wygląda :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję z pewnością:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńMhmm pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho! lubię takie :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńzapisuję do wypróbowania :) świetnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuńZrobilam wg przepisu i mi nie wyrosło ma z 1,5 cm ...:(
OdpowiedzUsuń