środa, 1 czerwca 2016

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką


Nie wyobrażam sobie wiosny bez ciasta z rabarbarem. Sezon na rabarbar powoli dobiega końca, za chwilę w naszych kuchniach będą królować truskawki. Na zakończenie sezonu proponuję Wam pyszne i kruche ciasto, w którym słodkie smaki doskonale komponują się z kwaśnymi. 




Kruche ciasto z rabarbarem i pianką 

Składniki na blachę o wymiarach 40x25 cm

Kruche ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Pianka
  • 5 białek
  • 2 budynie z cukrem  (np. śmietankowe lub wiśniowe)
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Rabarbar
  • 800-1000 g rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cynamonu 

Dodatkowo
  • cukier puder do posypania




Blaszkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.

Rabarbar myjemy i tniemy na kawałki ok. 1,5 cm długości. Przekładamy do miski, posypujemy 6 łyżkami cukru i łyżką cynamonu, mieszamy.

Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy (lub wylepiamy) na przygotowaną blachę. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach, przez 10-15 minut, aż się delikatnie zarumieni. Czekamy aż się trochę wystudzi. Rabarbar odsączamy z powstałego soku i układamy na cieście.

Ubijamy pianę z 5 białek, kiedy piana będzie już nieco ubita stopniowo dodajemy stopniowo cukier puder i dwa budynie. Masę piankową rozsmarowujemy na rabarbarze. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch skruszamy palcami lub ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.




13 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!