niedziela, 10 kwietnia 2016

Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina




Pulled pork czyli wolnopieczona, szarpana wieprzowina.
Wieprzowinę, w tym przypadku łopatkę, pieczemy długo w niskiej temperaturze, dzięki czemu będzie ją można rozdzielić na pojedyncze włókna. Dzień wcześniej mięso moczymy się w solance, co dodaje mu dodatkowej wilgoci, potrzebnej podczas długiego procesu pieczenia.

Łopatka jest naprawdę przepyszna – soczysta i aromatyczna. Martwiłam się, jak sobie poradzimy z taką ilością mięsa, ale zupełnie niepotrzebnie - po kilku dniach nie było po nim śladu:). 
Tak przyrządzona wieprzowinę możemy podać w formie hamburgów, wypasionych kanapek lub w tortilli. Świetnie komponuje się z sosem barbecue, z dodatkiem czerwonej cebuli, korniszonów czy surówki z czerwonej kapusty.




Pulled pork czyli wolnopieczona, szarpana wieprzowina

  • 2- 2,5 kg łopatki wieprzowej w kawałku
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku

Mieszanka przypraw
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka cayenne lub chili
  • 1 łyżka soli

Solanka/marynata
  • 80 g soli
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 3 liście laurowe
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw

Wymieszaj wszystkie składniki mieszanki.

Przygotuj solankę – do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól, liście laurowe i podgrzewaj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Wystudź, dodaj 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw i wymieszaj

Mięso przełóż do miski lub garnka, zalej solanką, przykryj i wstaw do lodówki na noc.

Na drugi dzień mięso wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj pozostałą mieszanką przypraw. Na dno żaroodpornego połóż cebulę pokrojoną w ćwiartki i obrane ząbki czosnku. Wlej ¼ szklanki wody. 

Łopatkę przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj przykrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Piecz przez minimum 8 godzin. W tym czasie właściwie nie musimy nic robić. Niektórzy sugerują, żeby zostawić piekarnik włączony na noc- ja nie miałam takiej odwagi :)  

Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 150 stopni i piecz, aż łopatka się ładnie zarumieni. Łopatkę obracaj co jakiś czas. Upieczone mięso zostaw do wystudzenia, a następnie poszarp na włókna, widelcem lub po prostu rękoma.





8 komentarzy:

  1. Ależ one smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności ;)
    Zjadłabym, choć od 3 tyg jestem na diecie wege ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam swego czasu wg nigelli, fenomenalna!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie mięsko, sama jeszcze nie robiłam, ale muszę wreszcie się zmobilizować, więc przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko, uwielbiam!! Z pewnością zrobię - najlepsze mięso <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Coraz częściej piekę mięso niskiej temperaturze. Przekonałam się, że warto. Niektórych odstrasza czas pieczenia. Tak więc wierzę, że Twoja łopatka jest smaczna, krucha i po prostu genialna:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!