poniedziałek, 7 grudnia 2015

Trufle z daktyli, śliwek i orzechów /bezcukrowe/



Trufle z daktyli, śliwek i orzechów - pyszne, zdrowe i słodkie, choć bez dodatku cukru. Uwierzcie mi, niewiele z nimi roboty. Takie własnoręcznie wykonane słodkości to oryginalny pomysł na świąteczny prezent.


Dlaczego te trufle są takie zdrowe? Bo robi się je z samych wartościowych produktów. Daktyle zawierają witaminy PP, B1, B2 i A, a także żelazo, fosfor, magnez i potas. Są bogate cukry proste i dlatego są doskonałym źródłem energii przed i po treningu. Jako ciekawostkę dodam, że w krajach arabskich uważane są za afrodyzjak :)  Śliwki natomiast zawierają witaminy A, C i E, żelazo i fosfor. Dzięki dużej ilości błonnika regulują pracę przewodu pokarmowego. Pektyny (rodzaj błonnika), łączą się z kwasami organicznymi i usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Dodatkowo kakao i orzechy, same plusy :)





Trufle z daktylami, śliwkami suszonymi i orzechami (bez cukru i tłuszczu)

z podanych składników wychodzi około 20-22 trufli

  • 200 g mieszanki dowolnych orzechów (np. laskowych, włoskich, nerkowca, migdałów)
  • 100 g daktyli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka kakao
  • dodatkowo – kakao do obtoczenia trufli

Daktyle zalej ciepłą wodą i zostaw na noc, aby zmiękły. Na drugi dzień odsącz z nadmiaru wody.
Orzechy zmiel drobno w blenderze. Dodaj daktyle, śliwki, kakao i wszystko zmiksuj na jednolitą kleistą masę.

Z masy formuj niewielkie kulki. Ponieważ masa będzie kleista, co jakiś czas umyj i delikatnie zwilż dłonie. Trufle obtaczaj w kakao. Jeśli chcesz, aby były bardziej słodkie, zamiast w kakao, obtocz je w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach. Gotowe trufle przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce.
















18 komentarzy:

  1. one muszą być po prostu cudowne :) zdrowe słodkości to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! uwielbiam tak proste, a zarazem pyszne i zdrowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałości! lubię taki łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, muszą smakować cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie zdrowe słodkości! Cudne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite! Pięknie sfotografowane!

    OdpowiedzUsuń
  7. No powiem Ci, że wyglądają idealnie. Aż chce się zabierać i zaraz robić:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetny przysmak! Przy nadmiarze świątecznych kalorii super, że ta propozycja jest bez cukru. Wezmę pod uwagę przy planowaniu świątecznych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm coś w sam raz dla mnie :) Pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Słodkie, pysznie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają cudownie i muszą być pyszne. Piękne, świąteczne zdjęcia.:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczoraj zrobiłam! Są świetne, choć .... nie udało mi się tego wszystkiego dokładnie zmiksowAĆ, dlatego orzechy są wyczuwalne między zębami. To jednak nie pomniejsza ich cudownemu smakowi. Błędem było to, że od razu wszystko razem wrzuciłam do blendera, nożyki się posklejały i wyszło jak wyszło. Ale dla całej mojej rodzinki - bomba! Następnym razem spróbuję, jak w przepisie najpierw zmielić orzechy i łączyć masę wg przepisu! A jak nie, to i tak będę je nadal robić! Dziękuję za cudowny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! cieszę się , że smakowały. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!