czwartek, 31 grudnia 2015

Seromakowiec (seromak)


Seromakowiec zwany też seromakiem to połączenie sernika i makowca. Idealne ciasto dla niezdecydowanych :)  Lista składników i czynności wydaje się nieco długa i odstraszająca, ale spokojnie, to bardzo łatwe ciasto.




Seromakowiec 


Spód
  • 200 g kruchych czekoladowych ciasteczek (lub 200 g zwykłych ciasteczek plus łyżka kakao)
  • 50 g masła
Masa serowa
  • 650 kg twarogu sernikowego (nieodmiennie polecam firmę Piątnica) 
  • 3 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa makowa
  • 600 g gotowej masy makowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 70 g drobno posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej 
Polewa czekoladowa:
  • 100 ml śmietanki 30 % lub 36 %
  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 
  • 2 łyżki masła


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Tortownicę o średnicy 23-25 cm z odpinaną obręczą wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odciąć nadmiar papieru.

Spód
Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrobnić tłuczkiem lub malakserem. Dodać roztopione masło, ewentualnie kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno tortownicy, dokładnie uklepać i wstawić do lodówki. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Masa makowa 
Do masy makowej dodać jajka, mąkę ziemniaczaną zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. 

Masa serowa 
Ser, cukier i mąkę miksować na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksować tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera. 

Przygotowanie seromakowca
Tortownicę wyjąć z lodówki. Na przygotowany spód wyłożyć masę makową. Wyrównać wierzch, a następnie delikatnie wyłożyć masę serową. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 60 minut. Ciasto zostawić do wystudzenia w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiach.

Polewa czekoladowa
Śmietankę przelać do garnuszka, dodać masło, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zostawić polewę do wystudzenia. Ciasto polać jeszcze ciepła, ale nie gorącą polewą. 

 Seromakowiec wstawić na noc do lodówki.





14 komentarzy:

  1. Jest idealny, taki zwarty i kremowy <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie, niestety nie dla mnie, bo nie przepadam za sernikami. Ale wygląda bardzo ładnie :)

    smacznyrezultat.blogspot.com - klik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! Połączenie 2 ciast, które kocham :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to połączenie smaków<3

    OdpowiedzUsuń
  5. niestety nie mogę się przekonać jakoś do maku :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatni takie samo ciasto jadłam u mojej cioci, było przegenmialne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały seromak, moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne ciasto i jaka ładna dekoracja w tle :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam serniki.. Mają dla mnie szczególne znaczenie.. zauważyłam, że sięgam po nie wtedy kiedy muszę rozładować stres... Czasami nawet lubię kupić kawałek i spałaszować na miejscu. Piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Seromakowiec to mój świąteczny nr 1. Moja mama robi podobny. Ser, masa makowa i polewa czekoladowa to dla mnie idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię połączenie maku i sera. Z tego wychodzą pyszne ciasta. A Twoje do tego tak kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!