wtorek, 17 listopada 2015

Przepis na hummus



Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, czosnku i sezamu. To potrawa z kuchni Bliskiego Wschodu, popularna w Izraelu, Libanie i Turcji, od jakiegoś czasu także u nas. 
Dodatek sody oczyszczonej do namoczenia i gotowania ciecierzycy sprawia, że po ugotowaniu będzie miękka i aksamitna. 
Hummus podajemy z chlebkami pita, tostami lub po prostu z pajdą chrupiącego chleba.



Hummus

  • 2 szklanki suszonej ciecierzycy (400 g) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • ½ szklanki pasty sezamowej tahini 
  • sok z 1 cytryny 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • sól 
  • opcjonalnie: słodka papryka, kumin
  • do podania – posiekana natka pietruszki lub kolendry, świeże pieczywo 

Ciecierzycę zalej zimną wodą, dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wymieszaj. Zostaw do namoczenia na noc.

Na drugi dzień odcedź i wlej świeżą wodę. Gotuj na małym ogniu, z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej, aż ciecierzyca będzie idealnie miękka. Usuń pianę, która pojawi się podczas gotowania. Ugotowaną ciecierzycę odcedź, zostaw nieco wody, w której się gotowała. 

Do misy miksera przełóż ugotowaną ciecierzycę (zostaw kilka ziaren do dekoracji), pastę tahini, obrany czosnek, sok z cytryny, oliwę i kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy. Składniki zmiksuj na gładką pastę. Sprawdź czy pasta ma pożądaną gęstość. W razie potrzeby dodaj pozostawioną wodę i ponownie zmiksuj. 

Dopraw do smaku solą. Spróbuj hummus, dodaj więcej soku z cytryny lub pasty tahini - jeśli lubisz. Możesz także dodać słodką paprykę lub kumin. 

Wstaw do lodówki, przed podaniem polej oliwą, udekoruj ziarnami ciecierzycy i natką pietruszki.
Gotowy humus przechowujemy przez kilka dni w lodówce.





12 komentarzy:

  1. oj zjadłabym najlepiej z domowymi krakersami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić sobie taką pastę. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, jak ja uwielbiam hummus<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym spróbowała, bo wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Napisałam we wstępie "Dodatek sody oczyszczonej do namoczenia i gotowania ciecierzycy sprawia, że po ugotowaniu będzie miękka i aksamitna" . Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Oj niedopatrzenie :) Chyba za wczesnie czytalam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Rzeczywiście dodatek sody robi wielką różnicę w konsystencji - już przetestowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!