poniedziałek, 7 września 2015

Karmelizowana cebula czyli chutney z czerwonej cebuli


Konfitura z czerwonej cebuli to świetny dodatek do dań mięsnych, serów, wędlin czy pasztetów. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, idealna do grillowanych potraw. Słodko-ostry chutney z czerwonej cebuli podkręci smak hamburgerów, grzanek lub zapiekanego sera pleśniowego.




Karmelizowana czerwona cebula/ Chutney z czerwonej cebuli

  • 0,5 kg czerwonej cebuli 
  • ½ szklanki (125 ml) wytrawnego czerwonego wina
  • 2- 3 łyżki brązowego cukru (lub miodu)
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej

Cebulę obierz i pokrój w piórka (półplasterki). Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, przez około 10-15 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj wino, ocet balsamiczny, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż płyny odparują, a cebula będzie bardzo miękka - zajmie to około 1 godzinę. Co jakiś czas zamieszaj cebulę. Jeśli płyny za szybką odparują możesz dolać wody. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoików.






7 komentarzy:

  1. Idealna! To naprawdę świetny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona konfitura, szczególnie dobra w zimę na przeziębienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna- pasuje do wielu potraw :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. ona jest boska! :) często dodaję do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam takiej konfitury :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty, najlepszy przepis. Słodko - kwaśne do mięsa lux!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłem, świetne. Zmieniłem tylko połowę miodu na syrop klonowy - 1,5 łyżki miodu i 1,5 łyżki syropu klonowego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!