wtorek, 4 sierpnia 2015

Revani – tureckie ciasto z kaszy manny





Revani jest mega słodkie i ociekające syropem, dokładnie takie jak większość słodyczy w Turcji. Ostrzegam - to na pewno nie jest dietetyczne ciasto! Jest inne niż większość znanych mi ciast, ale własnie za to je pokochałam. Revani jest wilgotne, ma fajna teksturę, a przygotowanie go jest banalnie proste, więc dlaczego nie pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa? :)



Revani – tureckie ciasto z kaszy manny

  • 3 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 pełne łyżki proszku do pieczenia
Syrop do nasączenia ciasta
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

Składniki suche: mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia wymieszaj razem. Jajka zmiksuj z cukrem na jasny puszysty krem. Dodaj olej i jogurt, zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dodawaj po trochu składniki suche i miksuj do połączenia się składników.

Małą blaszkę o wymiarach około 24 x 28 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy).

W międzyczasie przygotuj syrop do nasączenia ciasta: W garnku z grubym dnem wymieszaj wodę z cukrem. Gotuj, na małym ogniu, mieszając do jakiś czas. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Zostaw do wystudzenia (powinien być lekko ciepły).

Upieczone ciasto delikatnie wystudź, a następnie pokrój w romby lub kwadraty. Polewaj lekko ciepłym syropem.

Ciasto schłodź w lodówce przez około 2-3 godziny.


22 komentarze:

  1. Wygląda bardzo oryginalnie! Kuszące ciacho :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja czasami pozwalam sobie na takie szaleństwo. Dlatego nie odmówiłabym kawałka tego ciasta. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, zrobię to na bank <3 kupiłas mnie !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielokrotnie jadłam je w Turcji - słodkie, że aż zęby bolą;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dokładnie, od razu po konsumpcji biegłam umyć zęby :)

      Usuń
    2. Dla mnie nie zjadliwy ten ulepek:)

      Usuń
  5. Bardzo zaciekawiło mnie te ciasto, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, to ciacho wygląda cudownie! <3
    Pamiętam te tureckie ciasta i baklavy - mega słodkie i mega dobre. :D
    Chyba czas wrócić do tych smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo kuszące to ciacho!: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo je lubię i nie wiedziałam, że jest takie proste:-) A tam, że nie jest dietetyczne...;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam to ciasto! Miałam okazję spróbować je w czasie urlopu na Kos to grecka wyspa, ale znajdująca się blisko Turcji. Tam nazywa się ravani. Potem upiekłam je w domu na bazie semoliny - pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia turecka i grecka ma wiele wspólnych mianowników :)

      Usuń
  10. Oj trzeba zrobic- bedzie okazja podlizac sie szefowi :) (turkowi)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie jak jest okazja, może jakaś podwyżka :)

      Usuń
  11. Fajne ciacho, ale dla mnie za słodkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda mega :) lubię ciasta z kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. myslę, że ciasto warte spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę go kiedyś spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm... Pysznie wygląda :)
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!