Nie sądziłam się, że ciasto bez grama cukru może mnie tak zachwycić :)
A to wszystko za sprawą batatów i daktyli, które dostarczają naturalnej słodyczy. Jeśli wezmę pod uwagę posmak kokosowy, który uwielbiam oraz fakt, że od dwóch miesięcy jest na detoksie cukrowym, to śmiało mogę powiedzieć, że to najsmaczniejsze ciasto jakie jadłam :)
Brownie z batatów i daktyli
bez glutenu i bez cukru, zgodne z dietą paleo
- 500 g upieczonych batatów (słodkich ziemniaków)
- 200 g daktyli bez pestek
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- do posypania: gorzkie kakao lub wiórki kokosowe
Bataty w skórce upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (zajmie to około 35 minut). Zostaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skórki, odważ 500 g i pokrój na mniejsze kawałki. Bataty możesz upiec dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw na 15 minut. Odcedź i przełóż do malaksera. Razem z batatami zmiksuj na gładką masę. Olej rozpuść na małym ogniu i zostaw do wystudzenia.
Do batatów i daktyli, dodaj olej, kakao, sól, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną i zmiksuj. Na koniec dodaj jajka i zmiksuj tylko do połączenia się składników.
Niewielką blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 24 cm x 28 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do formy, wyrównaj powierzchnie. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez ok. 35 min. Zostaw do przestudzenia. Przed podaniem oprósz kakao lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Po takiej rekomendacji nie wypada nie zrobić tego deseru. Ciekawa jestem smaku. Myślę, że by mi zasmakowały Twoje browne... :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam... Jak i samych batatów :D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować bo kocham brownie!
Co za pomysł! Fantastyczny dobór składników ;)
OdpowiedzUsuńWygląda taj, jak brownie powinno wyglądać- jest czekoladowe, super wilgotne i taaak kusi<3
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho! Powodzenia :)
OdpowiedzUsuńOch, brownie... Leczy wszelkie smutki :) Ciekawa jestem, jak smakuje Twoja wersja, bo brzmi dość ciekawie :)
OdpowiedzUsuńWow jakie ciekawe brownie! Chętnie spróbuję zrobić w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że lepiej nie może wyglądać;-) Jestem zaskoczona składem...
OdpowiedzUsuńBrownie uwielbiam w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Chcę to ciasto!
OdpowiedzUsuńBoskie :) ! Zjadłabym potrójną porcję bez wyrzutów sumienia :D !
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńciekawa odmiana od tradycyjnej wersji :)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie:)))
OdpowiedzUsuńWow! Brzmi mega intrygująco :D
OdpowiedzUsuńTo może jako jedyna z komentujących powiem, że zrobiłam i jest pyszne. Pieklam 10 minut dłużej, nie wiem czy ty pieczesz z termoobiegiem czy bez? Miksowanie daktyli z batatami szło opornie, stale były grudki skórek daktyli. Ale to marginalne problemy :) Ogólnie ciacho wilgotne, słodkie i super :) i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńOgromnie cieszę się że ciasto Ci smakowało :)
UsuńPiekłam je bez termoobiegu. Pewnie to kwestia piekarnika, każdy piecze inaczej, mimo nastawienia na tę samą temperaturę. Co do daktyli - to moje zmiękły po 15 minutach i potem łatwo je było zmiksować, ale jeśli są wyjątkowo suche warto pomoczyć je nieco dłużej.
czym można zastąpić jajka, bo nie mogę ich jeść...
OdpowiedzUsuńPrawdę powiedziawszy nie jestem przekonana czy jajka w tym przepisie można czymś zastąpić (są aż 4!). Możesz spróbować użyć wegańskiego odpowiednika. Nie testowałam, więc nie gwarantuję sukcesu. Odsyłam Cię na stronę Jadłonomi, specjalistki w tej kwestii. http://www.jadlonomia.com/2012/01/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez.html
Usuńhttp://www.jadlonomia.com/2012/01/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez.html
czy można zastąpić mąkę kokosową np owsianą albo ryżową? a olej kokosowy - olejem lnianym?:)
OdpowiedzUsuńLnianym na pewno nie - nadaje się wyłącznie do spożywania na surowo. W wysokich temperaturach olej kokosowy, a jeśli jesz - super jest masło klarowane.
UsuńOba (i olej kokosowy, i masło klarowane) w temperaturze pokojowej występują w stanie stałym - olej kokosowy jest nawet twardszy, i o to chodzi.
Jak bardzo pokroić bataty?
OdpowiedzUsuńPokrój na takie kawałki z którymi poradzi sobie Twój blender lub malakser :) Zależy jakiej mocy masz urządzenie ale kostka około 3×3 cm powinna być ok.
UsuńUpiekłam dzisiaj i dla mnie o wiele, wiele za słodkie i wydaje się, że jest za duzo jajek, a za mało "mąki", trochę jak omlet. Trochę jestem zawiedziona, bo kojarzy mi się z wypiekiem ketogenicznym, ale przesłodzonym.
OdpowiedzUsuń