sobota, 23 maja 2015

Brownie z batatów i daktyli (bezcukrowe i bezglutenowe)





Nie sądziłam się, że ciasto bez grama cukru może mnie tak zachwycić :) 
A to wszystko za sprawą batatów i daktyli, które dostarczają naturalnej słodyczy. Jeśli wezmę pod uwagę posmak kokosowy, który uwielbiam oraz fakt, że od dwóch miesięcy jest na detoksie cukrowym, to śmiało mogę powiedzieć, że to najsmaczniejsze ciasto jakie jadłam :)

 


Brownie z batatów i daktyli

bez glutenu i bez cukru, zgodne z dietą paleo

  • 500 g upieczonych batatów (słodkich ziemniaków)
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej 
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • do posypania: gorzkie kakao lub wiórki kokosowe 

Bataty w skórce upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (zajmie to około 35 minut). Zostaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skórki, odważ 500 g i pokrój na mniejsze kawałki. Bataty możesz upiec dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. 

Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw na 15 minut. Odcedź i przełóż do malaksera. Razem z batatami zmiksuj na gładką masę. Olej rozpuść na małym ogniu i zostaw do wystudzenia. 

Do batatów i daktyli, dodaj olej, kakao, sól, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną i zmiksuj. Na koniec dodaj jajka i zmiksuj tylko do połączenia się składników.

Niewielką blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 24 cm x 28 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do formy, wyrównaj powierzchnie. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez ok. 35 min. Zostaw do przestudzenia. Przed podaniem oprósz kakao lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego :) 





24 komentarze:

  1. Po takiej rekomendacji nie wypada nie zrobić tego deseru. Ciekawa jestem smaku. Myślę, że by mi zasmakowały Twoje browne... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji jeszcze nie jadłam... Jak i samych batatów :D
    Muszę wypróbować bo kocham brownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za pomysł! Fantastyczny dobór składników ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda taj, jak brownie powinno wyglądać- jest czekoladowe, super wilgotne i taaak kusi<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciacho! Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, brownie... Leczy wszelkie smutki :) Ciekawa jestem, jak smakuje Twoja wersja, bo brzmi dość ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow jakie ciekawe brownie! Chętnie spróbuję zrobić w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda tak, że lepiej nie może wyglądać;-) Jestem zaskoczona składem...

    OdpowiedzUsuń
  9. Brownie uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie! Chcę to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  11. Boskie :) ! Zjadłabym potrójną porcję bez wyrzutów sumienia :D !

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawa odmiana od tradycyjnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow! Brzmi mega intrygująco :D

    OdpowiedzUsuń
  14. To może jako jedyna z komentujących powiem, że zrobiłam i jest pyszne. Pieklam 10 minut dłużej, nie wiem czy ty pieczesz z termoobiegiem czy bez? Miksowanie daktyli z batatami szło opornie, stale były grudki skórek daktyli. Ale to marginalne problemy :) Ogólnie ciacho wilgotne, słodkie i super :) i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie cieszę się że ciasto Ci smakowało :)
      Piekłam je bez termoobiegu. Pewnie to kwestia piekarnika, każdy piecze inaczej, mimo nastawienia na tę samą temperaturę. Co do daktyli - to moje zmiękły po 15 minutach i potem łatwo je było zmiksować, ale jeśli są wyjątkowo suche warto pomoczyć je nieco dłużej.

      Usuń
  15. czym można zastąpić jajka, bo nie mogę ich jeść...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę powiedziawszy nie jestem przekonana czy jajka w tym przepisie można czymś zastąpić (są aż 4!). Możesz spróbować użyć wegańskiego odpowiednika. Nie testowałam, więc nie gwarantuję sukcesu. Odsyłam Cię na stronę Jadłonomi, specjalistki w tej kwestii. http://www.jadlonomia.com/2012/01/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez.html

      http://www.jadlonomia.com/2012/01/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez.html

      Usuń
  16. czy można zastąpić mąkę kokosową np owsianą albo ryżową? a olej kokosowy - olejem lnianym?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lnianym na pewno nie - nadaje się wyłącznie do spożywania na surowo. W wysokich temperaturach olej kokosowy, a jeśli jesz - super jest masło klarowane.
      Oba (i olej kokosowy, i masło klarowane) w temperaturze pokojowej występują w stanie stałym - olej kokosowy jest nawet twardszy, i o to chodzi.

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Pokrój na takie kawałki z którymi poradzi sobie Twój blender lub malakser :) Zależy jakiej mocy masz urządzenie ale kostka około 3×3 cm powinna być ok.

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!