sobota, 28 marca 2015

Domowy zakwas na żurek





Jaki jest najlepszy wielkanocny żurek? Oczywiście przyrządzony na domowym zakwasie z mąki żytniej. Przepis jest banalnie prosty, a lista składników składa się zaledwie z 5 pozycji,  więc gorąco zachęcam Was do przygotowania zakwasu w domu.  



Domowy zakwas na żurek

  • 1 litr przegotowanej  letniej wody
  • 200 g mąki żytniej razowej - typ 2000 
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego

Duży słój lub naczynie kamionkowe dokładnie umyj i wyparz wrzątkiem. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj obrany i pokrojony w plastry czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą lub ściereczką (do zakwasu powinno dochodzić powietrze) i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Zamieszaj od czasu do czasu. Gotowy zakwas wydziela kwaskowy zapach i ma zdecydowany, kwaśny smak.   
Zakwas wykorzystaj od razu do przyrządzenia żurku lub przelej do butelki szklanej i przechowuj w lodówce. 





15 komentarzy:

  1. Masz rację najlepszy żurek to z domowego zakwasu. Mój też już stoi i czeka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj też nastawiłam ostatnim rzutem na taśmę:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki jaki powinien być bez zbędnych ulepszaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy, bez konserwantów i dodatków najlepszy :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie nawet post z zakwasem na żurek prezentuje się profesjonalnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę jeszcze i ja nastawić :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy się jeszcze nie podjęłam robienia własnego zakwasu, mam wrażenie, że mi nie wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Mąż robi podobnie, właśnie, muszę mu przypomnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już nie mogę się doczekać smaku kwaśnego żurku!

    OdpowiedzUsuń
  10. ja już przygotowałam dla całej rodziny prawie, jeden dla siostry, jeden dla mamy, dla nas i nawet dla teściowej :)
    uwielbiam domowy żurek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brawo! Ja miałam tylko jeden zakwas na wydaniu :)

      Usuń
  11. a ja jeszcze nie przygotowałam i nie wiem czy zdążę to zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdążysz, ewentualnie dodaj piętkę chleba na zakwasie aby przyspieszyć proces.

      Usuń
  12. Mój właśnie wjechał do lodówki i czeka, ale chyba nastawię jeszcze jeden, bo ten coś mało kwaśny ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podstawa domowego żurku. W sumie nie rozumiem jak można taki zakwas kupować, przecież zrobić go w domu to tylko kilka chwil, a smak jest nieporównywalny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!