czwartek, 5 lutego 2015

Domowa pizza wiejska z kiełbasą, boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą



Czy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy? Jak wy obchodzicie ten dzień? Zakładam, że przy kawałku pysznej pizzy :)
Jaka jest Wasza ulubiona pizza? Robicie sami czy raczej odwiedzacie pizzerie?

Poniżej bardzo fajna grafika z Pyszne.pl.  Kilka ciekawostek (o których, przyznaje, nie miałam pojęcia) oraz przepis na perfekcyjną pizzę.




Domowa pizza nigdy mi się nie znudzi. Lubię urozmaicenia więc zazwyczaj kombinuje z dodatkami i tworzę nowe warianty smakowe. Dzisiaj zapraszam Was na przaśną pizzę, ze swojską kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym.

Domowa pizza wiejska 

z kiełbasą, boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą


Ciasto na pizzę

(Składniki na dwa duże blaty na pizzę)

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!) 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki do Pizzy

  • 200 g kiełbasy (najlepiej wiejskiej, mocno doprawionej czosnkiem) 
  • 1 średnia cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • kilka cienkich plastrów boczku
  • 2 kule mozzarelli (po 125 g)
  • sos pomidorowy 
Sos do pizzy 

Sos do pizzy robię sama, zazwyczaj w dużym garnku z kilku puszek pomidorów, porcjuję i mrożę w mały pojemnikach. 

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (lub przeciśnięte przez praskę)
  • puszka pulpy pomidorowej (400 g) 
  • zioła świeże lub suszone (bazylia, oregano)
  • sól, pieprz, oliwa

Czosnek zeszklić na patelni na oliwie, przełożyć do małego garnka, dodać pulpę pomidorową, zioła i gotować na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Poprawić do smaku solą i pieprzem. Sosu będzie więcej niż na jedną pizzę. Pozostałą część przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.



Ciasto na pizzę: 

Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na 5 minut (mieszanina powinna zacząć się pienić). Do zagłębienia w mące wlewać po trochu wodę z drożdżami. Widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z drożdżami. Dodać łyżkę oliwy i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Jeśli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera.

Z wyrobionego ciasta zrobić kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aby ciasto urosło. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, kolejno przekładamy na blat posypany odrobiną mąki i wałkujemy na cienkie spody, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Ciasto można też wałkować bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą, mały wałeczkiem. To prostszy i szybszy sposób, który polecam.

Przygotowanie pizzy:

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. Kiełbasę i ogórki pokroić w plasterki, a boczek w mniejsze kawałki. Rozwałkowane blaty posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry kiełbasy, kawałki boczku, cebulę i ogórka kiszonego. Posypać oregano.

Piec piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez około 8-9 minut.

Wyjąć pizzę, pokroić na kawałki i zajadać ze smakiem :)



24 komentarze:

  1. Zajebisty, swojski podpłomyczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pati, Ty mnie zawsze rozbawisz :D

      Usuń
  2. Wiesz, fantastycznie to wszystko przedstawiłaś i tym samym zachęciłaś. A pizza .domowa? Pyszna, po prostu świetna. Przepis? Genialny. Skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna jest domowa pizza, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna !!!!! ale mi smaka zrobiłaś !! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, nic nie zastąpi smaku domowej pizzy! Mi najbardziej smakuje ciasto na drożdżowym zaczynie, takie, które leży w lodówce przez noc. I teraz bije się z myślami, czy w weekend znajdę czas na przygotowanie własnej pizzy, czy może jednak wybiorę się do pizzerii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz bez wyrzutów udać się do pizzerii :)
      (muszę spróbować z zaczynem który leżakuje w lodówce)

      Usuń
  6. to mnie zaskoczyłaś z tym, że najbardziej u nas popularny jest sos czosnkowy do pizzy! dałabym rękę uciąć, że jednak pomidorowy klasyk...
    zdjęcia piękne, jak zwykle, a pizzę z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham domową pizzę:) musze wypróbowac z dodatkiem ogórka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na pizzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczna! Domowa najlepsza :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłbym, nawet o tej porze! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pamiętam, że taką pizzę robiła moja ciocia jak byłam dzieckiem - kiełbasa, cebula, boczek, ogórki. Ach dzieciństwo mi się przypomniało! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż zachciało mi się jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam-ostatnio robiłam bezglutenową ze wzgledu na córkę. Wyszła super.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała pizza i ciekawe informacje na jej temat :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojej... I jak tu ślinotok powstrzymać ?!

    OdpowiedzUsuń
  16. Naprawdę pizza robi wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Hi Ivka!

    You cook very tasty!

    Would you like to follow each other? I'd be so happy! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy maka pelnoziarnista rowniez bedzie sie nadawac?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!