wtorek, 6 stycznia 2015

Pasta jajeczna do kanapek



Pasta z jajek to moja ulubiona pasta kanapkowa. 
Genialna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. 
Zapewne większość z Was ją zna, ale nie każdy zna wersję z ogórkiem konserwowym. 
Dodatek ogórka zaostrza i urozmaica smak pasty jajecznej - zachęcam do wypróbowania! 



Pasta jajeczna do kanapek

  • 6 jajek
  • 3 ogórki konserwowe (lub drobno posiekany pęczek szczypiorku)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz (opcjonalnie curry) 

Jajka ugotuj na twardo. (Każdy ma swój sposób na gotowanie jajek na twardo, ja wkładam jajka do zimnej wody i gotuje je przez 7 minut od czasu zawrzenia wody).

Jajka pokrój w drobną kostkę. Mam na to szybki patent - jajka najpierw kroję na plasterki za pomocą gilotynki do jajek, a następnie przeciskam przez proste i przydatne przy produkcji sałatek urządzenie, tzw. "kratkę do warzyw" (metalowe kółko z kratką). 
Ogórki konserwowe również pokrój w drobną kostkę. 

Pokrojone składniki wymieszaj z majonezem. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą przyprawy curry. Schłódź w lodówce przez godzinę. 

Smacznego! 






22 komentarze:

  1. Uwielbiam ją, a Twoja wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest to również moja ulubiona pasta ;) Wykorzystam patent z dodaniem konserwowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam pastę jajeczną, nie sposób jej nie lubić:) Robię ją ze szczypiorkiem, majonezem i musztardą. Ogórków nigdy nie dodawałam, ale z pewnością pasują, dodaję je zawsze do pasty z makreli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam! :) ja czasami robię z szynką, też jest pyszna:) a ta z ogórkiem? ciekawa, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi ochoty na pastę jajeczną :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jak smacznie i kolorowo, czyżby wiosna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wyszło przypadkiem, ale przyznaję tęsknię za wiosną :)

      Usuń
  7. Bardzo ją bardzo lubię i często robię, tylko zdjęcia mi takie ładne nie chcą wyjść:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na dodanie ogórka do tej pasty. Wypróbuję następnym razem, bo robię podobne pasty. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam i czesto robię taka pastę:))

    OdpowiedzUsuń
  10. oj jak dawno nie jadłam pasty jajecznej! aż mi się zachciało:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja robię ze szczypiorkiem, ale nabrałam ochoty na dodatek korniszonów:-) Iwonko, szczęśliwego Nowego Roku!:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja mama taką robi często ;)) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie, nie znałam z ogórkiem, muszę spróbować, bo pastę jajeczną kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja ulubiona :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Ivka rewelacja ! ale mi narobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam pastę jajeczną :)) z ogórkiem nie robiłam, spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedyś byłem od takiej uzależniony, ale nigdy sam jej nie przygotowywałem, więc z chęcią wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Myslalam, ze to kapary...a moze kapary zamiast ogorka ? :-D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!