środa, 10 grudnia 2014

Seromakowiec z kratką czyli sernik i makowiec w jednym



Sernik czy makowiec? Macie dylemat jakie ciasto upiec na Święta Bożego Narodzenia?
Najlepiej jedno i drugie, ale za jednym razem :)
Seromakowiec to pyszne połączenie kruchego ciasta, sernika i makowca, które zaspokoi najwybredniejsze gusta :)  


Seromakowiec z kratką


Kruche ciasto
  • 380 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 180 g masła

Masa serowa
  • 70 g masła
  • 2 jajka
  • 750 g twarogu sernikowego (w wiaderku)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa makowa
  • 700- 750 g gotowej masy makowej z bakaliami i miodem

Do posmarowania ciasta
  • 1 jajko rozbełtane z łyżką mleka 





Kruche ciasto

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
Dodaj cukier, cukier waniliowy, jajka i pokrojone w kostkę masło. 
Przy pomocy miksera (lub ręcznie) wyrób gładkie ciasto. Ciasto włóż do schłodzenia do lodówki.

Masa serowa

W rondelku rozpuść masło, zostaw do przestudzenia.
Do dużej miski przełóż ser, cukier, mąkę, rozpuszczone masło i miksuj na małych obrotach, aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj jajka i miksuj tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. 

Formę o wymiarach ok. 40 x 24 wysmaruj masłem. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze. Na cieście rozłóż masę serową, wyrównaj powierzchnię. Na ser wyłóż delikatnie masę makową. Dociśnij, aby wyrównać powierzchnie.

Na stolnicy lub blacie posypanym mąką cienko rozwałkuj pozostałą 1/3 ciasta. Przy pomocy ostrego noża lub radełka wycinaj paski o szerokości około 1 cm. Paski układaj na cieście, po skosie, tak aby powstała kratka. Ciasto posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem przy pomocy pędzelka silikonowego.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Gdyby wierzch za szybko się zrumienił – przykryj go folią aluminiową lub wyłącz górną grzałkę.

Ciasto zostaw do przestudzenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień :) 




zBLOGowani.pl

18 komentarzy:

  1. ale pyszne ciacho u Ciebie ! jest może jeszcze kawa dla mnie ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się pospieszysz to się załapiesz :)

      Usuń
  2. Piękny!
    Wspaniała propozycja na ,dwa w jednym'.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie rozmawiałam z mężem o ciastach na święta i wspomniał o seromaku, który bardzo lubi. A u Ciebie już gotowy,. Piękny ze śliczną kratką. Jak równiutko wycięte paseczki. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też często pieczemy- seromakowiec jest pyszny o ile lubi się i sernik i makowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, bardzo lubię. Babcia takie ciacho piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci wyszedł, musi być fantastyczny!: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne połączenie dwóch ciast, które zawsze są na moim świątecznym stole ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. O proszę! Czyli upiekłyśmy sernik w podobny deseń ;) Zapraszam też do mnie na sernik"makową figę" ;) Ale kratka wyszła Ci profesjonalna ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczne wspomnienie dzieciństwa! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma to jak rozwiązanie "2 w 1" - proste i ekonomiczne ;) Śliczną kratkę zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale cudny... apetyczny... boski! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda po prostu bosko! *.*
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny sernikomakowiec :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!