środa, 19 listopada 2014

Domowe frytki z piekarnika




Dziś na blogu przepis na domowe frytki z piekarnika. To zdrowa i smaczna alternatywa dla frytek smażonych w głębokim tłuszczu. Na cała blachę potrzeba tylko dwie (!) łyżki oleju.


Gwarancją sukcesu jest wybór odpowiedniego gatunku ziemniaka.
Dzielmy je na następujące typy kulinarne:

Typ A - zawierają najmniej skrobi. Po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne. Nie rozpadają się i dają się łatwo kroić w plastry czy kostki. Idealne na sałatkę i do przysmażania.

Typ B – uniwersalne, mają więcej skrobi i są średniej twardości. Mają wszechstronne zastosowanie - doskonałe zarówno do gotowania jak i na frytki. Lekko wilgotne, konsystencja dość zwięzła.

Typ C – największa zawartość skrobi, po ugotowaniu mączyste i sypkie. Zastosowanie do knedli, kartaczy, kopytek, a także do puree.

Są także typy pośrednie: AB czy BC.

Do naszych frytek będziemy potrzebować ziemniaków o dość dużej zawartości skrobi czyli typ B lub BC. Duża ilość skrobi ogranicza absorbowanie oleju do ziemniaka i sprawia, że frytki są smaczniejsze i zdrowsze.  Przykładowe odmiany: Asterix, Bellarosa, Irga, Irys, Innovator, Jelly, Fresco , Rosalind, Santé, Satina, Vineta.

Uzbrojeni w wiedzę ruszamy do najbliższego warzywniaka i co?  Okazuje się, że w sklepie jedyny dostępny gatunek to ten pn.„Po prostu ziemniaki” :) Ale jest na to sposób - sami możemy sprawdzić zawartość skrobi wykonując prosty test. Kroimy ziemniaka na pół, połówki pocieramy o siebie, jeśli się mocno skleją, ziemniak zawiera dużo skrobi, jeśli rozpadną – mało.





Domowe frytki z piekarnika

  • ok. 600-700 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi
  • 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 1 łyżka cukru
dodatkowo do podania
  • sól
  • sos czosnkowy lub ketchup

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na frytki. Grubość frytek może być dowolna, pokrój je tak jak lubisz. Ważne, tylko aby wszystkie frytki były jednakowej grubości, wtedy usmażą się równomiernie. Frytki przełóż do miski i dokładnie wypłukuj, aż woda będzie czysta.

Zalej frytki zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Wylej wodę, przepłucz frytki pod bieżącą wodą i odsącz frytki na sitku, a następnie dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.

Frytki przełóż do suchej miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj, aby olej równomiernie je pokrył. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż w jednej warstwie, zachowując odstępy między frytkami.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez 20-30 minut. Po tym czasie frytki powinny się zrobić miękkie, można to sprawdzić wbijając widelec. Włącz termoobieg i zwiększ temperaturę do 220 st. C i piecz jeszcze około 10 minut, aż osiągną pożądany stopień zarumienienia. Frytki powinny być miękkie w środku, a przyrumienione i chrupiące na zewnątrz. W czasie pieczenia warto frytki odwrócić na drugą stronę, należy zrobić to delikatnie, bo zanim się zarumienią mają tendencję do rozpadania się.

Posyp solą i podawaj z ketchupem lub ulubionymi sosami np. z czosnkowym.

Takie frytki idealnie komponują się z domową shoarmą.





33 komentarze:

  1. Świetna alternatywa dla tych taplanych w ogromnych ilościach tłuszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie opisane gatunki ziemniaków, a takie frytki są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oto i jedyne słuszne fryty :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wooowwww jakie kapitalne:) alez mi narobiłaś smaczka:D

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę, dowiedziałam się czegoś nowego na temat ziemniaków :) Zatem na weekendowy obiad robię frytki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo przydatne informacje na temat ziemniaków. A frytki? Świetny sposób na ich przygotowanie. Zapamiętam i skorzystam z przepisu, bo bardzo lubię frytki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. szkoda tylko, że sprzedawcy często sami nie wiedzą jakie ziemniaki mają w ofercie:( a frytki kocham każde :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe frytki są najlepsze :) Fajnie, że zamieściłaś informacje na temat wyboru ziemniaków, są bardzo przydatne. Z drugiej strony rzeczywiście w praktyce trudno się dowiedzieć, jaki to ziemniak. Najlepiej robić zakupy na bazarku - rolnicy zawsze wiedzą co sprzedają. Ale widuję też w supermarketach ziemniaki popakowane i opisane, że te na frytki, te do pieczenia a tamte do gotowania, więc można sobie poradzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, w pewnym supermarkecie na T. widuję ziemniaki odpisane do czego mogą być używane. To bardzo ułatwia gotowanie :)

      Usuń
  9. świetny patent, zapisuję do wypróbowania, tym bardziej, że mąż od dawna męczy mnie o domowe frytki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają rewelacyjnie:-) I dzięki za wskazówki dotyczące odmian, przydadzą się. Choć rzeczywiście w warzywniaku jest jeden typ:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie domowe fryty z piekarnika :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. domowe najlepsze! szczególnie z sosem czosnkowym

    OdpowiedzUsuń
  13. zdrowe i fit frytki są pyszne :) te z piekarnika bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzę, że torebka frytek czeka na mnie, czyżby nie było na nią chętnych - trudno uwierzyć. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne domowe frytki. Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. i zamaczać w domowym ketchupie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Frytki wypróbowane i na pewno wejdą do naszego kuchennego kanonu😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakowały! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  18. Smaczne te Twoje frytki, wypróbowany przepis, dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. W jakim celu jest dodawany cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki temu frytki będą bardziej chrupiące. Pozdrawiam :)

      Usuń
  22. Dzięki temu przepisowi mój głodomor jeszcze pół godz po zjedzeniu mówił:" jejku jakie to było pyszne, no lepsZe od moich...Ale dobre...mmm jak mi to smakowało" ;) super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma lepszej nagrody za trud włożony w przygotowanie posiłków, jak pochwala najbliższych :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  23. Wypróbowałam już tysiąc przepisów na domowe frytki z piekarnika i zawsze było coś nie tak, albo nie były chrupiące, albo zbyt spieczone. Ten przepis jest za to idealny! Nigdy nie wpadłabym na pomysł, że sekretem jest moczenie ziemniaków w wodzie z cukrem :)
    Świetny blog, chyba połowę przepisów dodałam już do zakłądki "do ugotowania" ;) Na pewno wrócę. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. zrobiłam frytki z twojego przepisu i już chyba nie będę kupować mrożonych
    mój synek je uwielbia w dodatku do domowych burgerów
    dzięki !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż mi skrzydła urosły! Dziękuję, mam motywacje do dalszego blogowania :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!