środa, 8 października 2014

Zupa krem z kukurydzy




Zupa krem z kukurydzy jest aksamitna, delikatna i słodka, wzbogacona aromatem orientalnych przypraw. Rozgrzewa i dodaje energii, idealna na chłodne popołudnia i wieczory. 
Ma niepowtarzalny smak i piękny kolor, więc zachęcam do wypróbowania.




Zupa krem z kukurydzy

  • 2 duże kukurydze (lub 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki)
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • mleczko kokosowe (1 puszka - 400g)
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta chilli 
  • 1-2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia 

Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę lub olej i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i razem podsmażyć. 

Świeżą kukurydzę obrać z liści, opłukać i nożem odciąć ziarna. Kukurydzę konserwową odsączyć z wody. Ziarna kukurydzy przełożyć do garnka z cebulą i czosnkiem, dodać przyprawy i smażyć razem, przez kilka minut, ciągle mieszając, aż kukurydza zacznie się delikatnie rumienić, a z przypraw wydobywać się będzie aromat. Wlać szklankę wody i mleczko kokosowe i gotować na małym ogniu, przez 10 -15 minut, aż kukurydza będzie miękka.

Gotową zupę zestawić z ognia, aby chwilę przestygła i zmiksować na gładki krem, długo i dokładnie. Zupę przelać przez sitko, a następnie łyżką dokładnie przetrzeć pozostałą masę, tak żeby w sitku zostało jak najmniej łusek z kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, można rozrzedzić ją dolewając gorącej wody.

Podawać udekorowaną mielona słodką papryką i ewentualnie z łyżką śmietany.


17 komentarzy:

  1. Ooo! To ja taką zupkę ugotuję :) Już dawno chodzi za mną kukurydziany krem, a ten wydaje się być idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubie zupe z kukurydzy :) mleko kokosowe daje jej ciekawe posmak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zupa bardzo mi smakuje. Ale nie jadłam z mleczkiem kokosowym. Następnym razem dodam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam krem z kukurydzy. Aż nabrałam ochoty, bo dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja zupy z kukurydzy jeszcze nie jadłam, ale muszę to zmienić. Twoja zupka wygląda bardzo apetycznie, lubię takie mieszanki rozgrzewających przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a wiesz, że mam ją w planie od jakiegoś czasu !
    teraz to na bank zrobię, zdjęciami tak mi pobudziłaś apetyt na nią :)
    uwielbiam ten zestaw przypraw!

    OdpowiedzUsuń
  7. znam, uwielbiam, zupełnie inna od wszystkich pozostałych, jakie znamy....do tego banalnie prosta, aromatyczna .
    :)))
    p.s. piękne podstawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo ekologiczne podstawki - pniaki z drewna :)

      Usuń
  8. Pysznie skomponowana zupa. Zapisuję przepis muszę koniecznie ją zrobić. wszyscy uwielbiamy kukurydzę więc pokochamy też i zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ mam przez Ciebie teraz ochotę na taką zupkę :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny krem :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis ! i bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupa wykonana, zjedzona i pokochana :)

    OdpowiedzUsuń
  13. z kukurydzy kremu jeszcze nie robiłam.. chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!