Pasztet z cukinii z marchewką

0

Pomysł wykorzystania eleganckich (i tanich) warzyw, takich jak cukinia dzisiaj.Kotlety warzywne to smaczna i zdrowa alternatywa dla wędlin z konserw sprzedawanych w sklepach.Pasztet z cukinii jest bardzo łatwy do przygotowania, smaczny, wilgotny i aromatyczny.Idealny do kanapek i dodatków, można go jeść samodzielnie.

Pasztet z cukinii z marchewką

  • 3 łyżki startego sera (są zgniecione:).
  • 1 marchewka
  • 1 ¾ szklanka bułki tartej
  • 3 jaja (żółtka i białka osobno
  • 200 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 średnie żarówki
  • Pół łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonych ziół Prowansji
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • Przypisy

Na grubej tarce z siatki natrę yure.Włóż do miski, posyp solą, wymieszaj, pozwól cukinii spłynąć i odłóż na bok.

W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i czosnek i smaż w 2 łyżkach oleju, aż cebula się zrumieni.Pozostaw do ostygnięcia.

Na grubej tarce z siatki zetrzyj marchewkę żółtym serem.

Spuść nadmiar wody przez sito.Zmierz 3 szklanki po naciśnięciu carefully.In w misce wymieszaj czosnek, bułkę tartą, ser, marchew, żółtka i masło i wymieszaj.Sól (ostrożnie-już sól cukinia), pieprz, doprawić suszonymi ziołami i dokładnie wymieszać.Ubij białka do twardej piany.Dodaj do mieszaniny, dokładnie mieszając, aby nie rozbić piany.

Posmaruj ciasto o wymiarach 30 na 11 cm masłem lub margaryną do pieczenia i wymieszaj w bułce tartej.Wyjmij, naciskając dodatkową patelnię na rolki.Włóż mieszaninę do kucyka.Placki mają tendencję do kruszenia się w środku, więc tworzą coś z małej, przypominającej masę zjeżdżalni przez środek, dzięki czemu są w czystej postaci po upieczeniu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 60-70 minut.Gdy kotlety staną się czerwonawe, przykryj je folią aluminiową.Włóż do słoika i pozostaw do ostygnięcia.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj