środa, 1 października 2014

Gruszki w czerwonym winie





Korzenno-winne gruszki mogą stanowić deser sam w sobie, mogą też być świetnym dodatkiem do ciast, tart i tartaletek. Szczególnie apetycznie prezentują się polane czekoladą. Podczas gotowania rozchodzi się wspaniały aromat, który idealnie komponuje się z jesienną, sentymentalna aurą. 


Gruszki w czerwonym winie

  • 4 gruszki, jednakowej wielkości 
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 2 gwiazdki anyżu 
  • 4 goździki
  • 4-5 łyżek miodu
  • ok. 750 ml wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego 
  • 150 ml soku z pomarańczy



Do garnka wlewamy wino i sok z pomarańczy, dodajemy goździki, anyż, laskę wanilii i cynamonu i miód. Doprowadzamy do wrzenia.

W tym czasie gruszki obieramy ze skórki, zostawiając ogonki. Ścinamy podstawę gruszek, tak aby można było je postawić na talerzu.

Do gotującego się wina wkładamy gruszki i gotujemy na wolnym ogniu. Wino powinno w całości przykryć gruszki, w razie potrzeby dolewamy wina. Owoce od czasu do czasu obracajmy, aby równomiernie wchłaniały płyn. Gotujemy do momentu, aż gruszki staną się miękkie, ale pozostaną jędrne. W zależności od wielkości i miękkości owoców zajmie to około 30-50 minut.

Podajemy lekko ciepłe lub zimne, razem z sosem winnym pozostałym z gotowania i ewentualnie polane szybkim sosem czekoladowym (50 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 4 łyżek mleka).




20 komentarzy:

  1. Ummm, co za widok! Oj, nie można przejść obok nich obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tę wersje bez czekolady, za smak i za to jak pięknie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki mają piękny kolorek i ten sos czekoladowy <3 Piękne zdjęcia :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak, takie gruszki z czekoladą to cudowny deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne zdjęcia, gruszki prezentują się tak elegancko i mało bardzo ładny kolor :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. otwieram Twojego bloga a tu piękne purpurowe owoce mnie witają. Miło mi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. można z czekoladą, zrobicie ja sami z powodzeniem - olej kokosowy, ksylitol i kakao
    ta wersja gruszek bardzo mi przypadła do gustu - czekoladę zastąpię własnym wyrobem - świetn

    OdpowiedzUsuń
  8. świetna jesienna propozycja dla łasuchów gruszek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale one piękne! Aż szkoda jeść!!! :))))

    OdpowiedzUsuń
  10. prezentują się aż nieprzyzwoicie! nieprzyzwoicie dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają pięknie i bardzo elegancko. A dodatki sprawiają, że ich aromat czuję aż u siebie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Aromatyczne i piękne!
    Zapraszam się...

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają bosko, ten kolor :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. coraz częściej widuję podobne przepisy
    nigdy nie próbowałam ..... a zdjęcia taaakie kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A jak muszą pachnieć pięknie no i ten kolor!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!