piątek, 26 września 2014

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów


Wspaniała, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem, w sam raz na coraz chłodniejsze jesienne dni.
Nie myślcie jednak, że jest to zwykła zupa z pomidorów i papryki. Pieczone warzywa sprawiają, że to danie nabiera nowego wymiaru. Smakuje wybornie, pachnie obłędnie i jest całkiem prosta do wykonania.


Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

  • 3 czerwone papryki
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 300-400 ml bulionu drobiowego (lub warzywnego)
  • kilka liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, opcjonalnie chilli
  • ocet balsamiczny
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • grzanki 



Paprykę i pomidory myjemy i kroimy na pół. Z papryki wycinamy gniazda nasienne, a z pomidorów szypułki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki. Czosnek pozostawiamy w łupinach.

Warzywa układamy na dużej blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, paprykę skórą do góry, pomidory skórą do dołu, czosnek i cebule układamy pomiędzy nimi. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 35-40 minut. Papryka powinna w tym czasie zmięknąć. Gotową paprykę przekładamy do woreczka foliowego, dzięki czemu skórka łatwiej będzie się odklejać. Gdy warzywa przestygną zdejmujemy skórkę z pomidorów, papryki i łupiny z czosnku.

Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy bulion, przyprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym. Jeśli lubimy ostrzejsze dania także szczyptą chilli. Gotujemy na małym ogniu, przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy listki bazylii. 

Zupę zostawiamy aby lekko przestygła, a następnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu i grzankami.




23 komentarze:

  1. Pieczone warzywa są wspaniałe, takie jakieś smaczniejsze :) Zupka prezentuje się bardzo apetycznie, śliczny "kleksik" ze śmietany. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna ta zupka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy kremy! Twoja wygląda cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka zupka musiała być pyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio bardzo lubię takie zupy, dominujący smak papryki kocham. Ale takiej z pieczonych warzyw jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, uwielbiam tą zupę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podana. Tego lata często gościła na moim stole podobna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pieczonej papryki zapewne przepyszna. Wiem, bo często piekę ją do zup-kremów;) Cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam krem paprykowo-pomidorowy. Idę sobie ugotować (natchniona Twoim przepisem :) )

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam zupy kremy, chociaż przyznam szczerze, że papryka w takiej formie jeszcze u mnie nie gościła :) Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Iwko wspaniała inspiracja :) ! Kocham zupy typu krem, szczególnie o tej porze roku :) Zrobię ją na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zapisuję do wypróbowania! wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiamy :) Dodatek pieczonej papryki dodaje zupie charakteru i wspaniałego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszna, uwielbiam z pieczonych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przypomniałaś mi, że już od dawna planuję taką pyszną zupę, Twoja ma piękny, intensywny kolor :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. piekny krem :) jaka wyrazista czerwień !!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zupka cuuuuuuudowna, na sam zapach pieczonych warzyw ślinka leci! Jest idealna! Dziękuję za przepis! Trafia na listę ulubionych!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Goście byli zachwyceni 😊 dziękuję bardzo 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!