niedziela, 24 sierpnia 2014

Sos barbecue (sos BBQ)


Ten słodko-kwaśny, mocno aromatyczny sos to świetny dodatek do grillowanych i pieczonych mięs. Stanowi bazę do marynat (pewnie każdy zna soczyste żeberka BBQ), sprawdzi się także jako dip, do maczania kawałków mięsa. W Stanach Zjednoczonych jest wiele odmian tego sosu, chyba każdy region ma swoją recepturę różniącą się składem i wyglądem. Moja wersja jest efektem kilku prób osiągnięcia równowagi między słodyczą, kwaśnością, ostrością i cierpkością. Polecam dodatek wędzonej papryki - "podkręca" smak sosu BBQ. 


Sos barbecue (sos BBQ)

  • 2 szklanki ketchupu
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego (lub winnego)
  • 1/2 szklanki musztardy
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka papryki wędzonej (można zastąpić zwykłą)

W misce wymieszać suche  przyprawy - sól, pieprz, chilli i paprykę.

Cebulę drobno posiekać. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem jeszcze przez minutę.  Dodać suche przyprawy i smażyć 2 minuty, aby wydobyć z przypraw aromat. 

Do rondelka z cebulą i czosnkiem dodać ketchup, musztardę, miód, cukier, sos Worcestershire, ocet. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając (sos lubi się przypalić). W razie potrzeby doprawić jeszcze solą do smaku. Jeśli lubicie gładszą konsystencję sos można zmiksować. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce, przez 3-4 tygodnie. 

13 komentarzy:

  1. Widać Twoje próby opłaciły się. Doprowadziłaś do perfekcji smakowej swój sos. Chętnie skorzystam więc z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny sosik :) mięsko z nim jest niezwykle smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mój mąż uwielbia sos bbq:) fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis, świetne zdjęcia, ładny lakier nic dodać nić ująć - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku zupełnie o nim zapomniałam;-) Pyszna propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo go lubię :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki sos to jest coś ! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój ulubiony :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż się łezka w oku kręci, że sezon na bbq się kończy, tyle przepisów do wypróbowania :)
    Marta/Co dziś zjem na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  10. Kupiłaś mnie tym sosem, ślinka mi pociekła :)
    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, szczegóły na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!