wtorek, 26 sierpnia 2014

Pizza z kurczakiem barbecue



Pizza, wiadomo pyszna, smakuje każdemu. Kurczak w sosie barbecue – pyszny i też ma wielu swoich fanów. Jeśli to połączymy, otrzymamy mega pyszną pizzę, z aromatycznym słodko-pikantnym kurczakiem Opcjonalnie, jeśli chcemy poczuć prawdziwy ogień, dodajemy papryczki jalapeno :)


Pizza z kurczakiem BBQ 

Ciasto na pizzę

(Składniki na dwa duże blaty na pizzę)

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!) 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki do pizzy
  • 2 filety z kurczaka w marynacie BBQ, usmażone  
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 kule mozarelli (po 125 g) 
  • marynowane papryczki jalapeno (opcjonalnie)
  • sos barbecue, domowego, z tego przepisu lub kupnego
  Marynata do kurczaka

Kurczak barbecue

Składniki na marynatę wymieszać w większej misce. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski z marynatą i dobrze wymieszać, żeby marynata dokładnie pokryła mięso. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Kurczaka usmażyć na rozgrzanej patelni.

Ciasto na pizzę:

Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na 5 minut (mieszanina powinna zacząć się pienić). Do zagłębienia w mące wlewać po trochu wodę z drożdżami. Widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z drożdżami. Dodać łyżkę oliwy i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Jeśli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera.

Z wyrobionego ciasta zrobić kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aby ciasto urosło. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, kolejno przekładamy na blat posypany odrobiną mąki i wałkujemy na cienkie spody, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Ciasto można też wałkować bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą, mały wałeczkiem. To prostszy i szybszy sposób, który polecam.

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry. Rozwałkowane blaty posmarować sosem BBQ, ułożyć usmażonego kurczaka, krążki cebuli i papryczki jalapeno. Posypać oregano.Piec piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez około 8-10 minut.


17 komentarzy:

  1. Piękna ci wyszła ta pizza! Chcę kawałek :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. taką pizzę to ja lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem fanką pizzy w każdej postaci, wyszła Ci fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę! Toż to aż do pizzy dał się pokroić? Fantastycznie wygląda!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i wygląda mega pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. oooooo boże. Pięknaaaaa ta Twoja pizza,aż ślinka cienkie!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. wow! Pizza robi wrażenie! jak dla mnie- ideał!

    OdpowiedzUsuń
  8. poproszę dwa kawałki! albo trzy:))

    OdpowiedzUsuń
  9. pycha! szkoda, że to jeszcze nie pora obiadowa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ivka jak zwykle pyszną pizze nam serwujesz !! Świetnie wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała pizza. a ciasto wręcz idealne :) !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Woooow, ale ekstra wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ ona pięknie wygląda... rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!