Wzgórza pokryte winnicami, gaje oliwne, strzeliste cyprysy i ziemia skąpana w słońcu. Malownicza Toskania urzekła niejedną osobę. Toskanię kocha także Giulia Scarpaleggia, autorka książki i blogerka z Juls`Kitchen, który w 2013 roku został okrzyknięty najlepszym blogiem we Włoszech. W swojej książce Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy przybliża nam swoje rodzinne rejony. "W książce zawarta jest moja miłość do Toskanii i jej produktów" - pisze we wstępie.
Przeglądając fotografie i wczytując się w przepisy odbywamy kulinarną podróż. Poznajemy tradycyjną toskańską kuchnię, pełna prostoty i sezonowych produktów, pachnącą oliwą, pomidorami i czosnkiem. Tagliatelle z ragout z królika, perliczka w pomarańczach, cukinie nadziewane tuńczykiem, placek z ciecierzycy - to tylko kilka z blisko stu przepisów, które przygotowała dla nas i własnoręcznie sfotografowała Giulia Scarpaleggia. Książka niczym stary brulion z przepisami, stanowi cenne źródło sprawdzonych receptur, przekazywanych z pokolenia przez mamy, babcie i prababcie.
Książka podzielona jest na osiem działów: przekąski, pierwsze dania, zupy, drugie dania, jaja i warzywa, pieczywo i kanapki, słodkości, przetwory. Obok przepisów znajdziemy opisy miejsc i osób, które są bliskie autorce. Poznamy lokalnych producentów najlepszej jakości produktów oraz właścicieli ekologicznych gospodarstw agroturystycznych.
„Kocham Toskanię” to fascynująca opowieść kulinarna, pięknie wydana, opatrzona apetycznymi fotografiami. Obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika dobrej kuchni i toskańskich klimatów.
Giulia Scarpaleggia – Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy
Więcej zdjęć i wywiad z autorką na stronie Wydawnictwa Jedność.
Książka podzielona jest na osiem działów: przekąski, pierwsze dania, zupy, drugie dania, jaja i warzywa, pieczywo i kanapki, słodkości, przetwory. Obok przepisów znajdziemy opisy miejsc i osób, które są bliskie autorce. Poznamy lokalnych producentów najlepszej jakości produktów oraz właścicieli ekologicznych gospodarstw agroturystycznych.
„Kocham Toskanię” to fascynująca opowieść kulinarna, pięknie wydana, opatrzona apetycznymi fotografiami. Obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika dobrej kuchni i toskańskich klimatów.
Giulia Scarpaleggia – Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy
Wydawnictwo Jedność
Oprawa twarda, 192 strony
Oprawa twarda, 192 strony
Więcej zdjęć i wywiad z autorką na stronie Wydawnictwa Jedność.
Od jakiegoś czasu spogladam na nią na półkach w różnych księgarniach.
OdpowiedzUsuńObejrzę książkę przy najbliższej okazji zachęcona Twoja recenzją.
Widać że pięknie wydana.
OdpowiedzUsuńMarta @ What Should I Eat For Breakfast Today?
Świetnie ją opisałaś tę książkę. I tym właśnie zachęciłaś mnie do niej. Jak spotkam, zobaczę i być może kupię :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :)
OdpowiedzUsuńMarzę o wakacjach w Toskanii, na razie pozostaje mi ksiąźka :)
OdpowiedzUsuńZ tego co widze to warto ją mieć:)
OdpowiedzUsuńz przyjemnością bym ją przeczytała:)
OdpowiedzUsuńŁał! muszę ją mieć!
OdpowiedzUsuńMuszę się rozejrzeć w księgarni, zainteresowała mnie ta książka :)
OdpowiedzUsuńJakie w niej są piękne zdjęcia! ;) Poszukam;)
OdpowiedzUsuńPięknie wydana!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Wydanie piękne. Kuchnia włoska jest fascynująca i do tego właśnie bardzo fotogeniczna ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
zamawiam:)
OdpowiedzUsuń