sobota, 16 sierpnia 2014

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką


Lato to wymarzona pora na pieczenie ciast. Kolejno pojawiające się owoce stanowią źródło inspiracji i motywacji. Truskawki, maliny, jagody, wiśnie, śliwki - jest w czym wybierać. Wystarczy dobry przepis na ciasto oraz sezonowe owoce i kulinarny sukces mamy gwarantowany.
Gdy za oknem świeci słońce szkoda czasu na przesiadywanie w kuchni, dlatego dzisiejszy przepis na ciasto ze śliwkami jest szybki i nieskomplikowany. Minimum wysiłku, maksimum satysfakcji. Dla zachęty dodam, że ciasto wychodzi miękkie i wilgotne, słodko - kwaśne i pachnące cynamonem.
Po więcej słodkich przepisów na zapraszam na MojeCiasto.pl - Przepisy na ciasta. Ja już myślę o przygotowaniu kolejnego ciasta, murzynka ze śliwkami :)


Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

  • 250 g kostki do pieczenia Kasia
  • 170 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 - 650 g śliwek
  • cynamon
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki.

Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.

Margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, dalej ucierając, aż powstanie gładka masa. Stopniowo dodawać jajka i żółtka, cały czas ucierając. Dodać przesiane składniki suche i miksować na wolnych obrotach, do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować margaryną. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć śliwki, rozcięciami ku górze, posypać obficie cynamonem.

Na stolicę wysypać wszystkie składniki kruszonki, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami do czasu otrzymania kruszonki. Posypać nią wierzch ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.



14 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi smaka na takie ciasto. Przymierzam się do zrobienia kruszonki (zamrażam). A tu proszę ciasto z kruszonką, pyszne. Muszę tej kruszonki zrobić więcej, bo chętnie ciasto ze śliwkami upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niommmm... ciacha ze śliwkami rządzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne. Bardzo lubię takie ciasta.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze ciasto pod słońcem :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wygląda pysznie, szkoda, że pożarłam śliwki...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już jesień za pasem, niestety, ale na osłodę mamy ciasta ze śliwkami. I za to lubię ten czas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbuję z pewnością:) Od dawna szukałam takiego właśnie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam tego typu ciacha!:) ostatnio chodzi za mną ze śliwkami ale póki co muszę wykorzystać jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubimy takie ciacha, do tego litr mleka( dla mojego M) i będzie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, musiało pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o tak ciasto ze śliwkami to ja lubię najbardziej :) pucha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki Tobie mamy chętkę na ciasto ze śliwkami! :)

    Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas: http://mokasyl3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!