wtorek, 5 sierpnia 2014

Ciasto ucierane z wiśniami - proste, szybkie i zawsze się udaje




Po cieście ucieranym z truskawkami przyszła pora na pyszne ciasto z wiśniami. Równie proste i szybkie, bo bazą jest to samo ciasto :) Najwięcej pracy będzie z drylowaniem wiśni, ale czego to się nie zrobi dla wspaniałego smaku. Tak więc Panie i Panowie, wyciągajcie drylownice. W końcu sezon na wiśnie nie trwa wiecznie!





Ciasto ucierane z wiśniami

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 600-650 g wiśni (lub innych owoców)
Wiśnie umyć, wydrylować i odsączyć na sitku.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy jajecznej, miksując. Na koniec dodać olej, zmiksować do połączenia się składników.

Małą blaszkę o wymiarach około 24 x 28 cm wysmarować olejem (możemy użyć też dużej tortownicy ok. 26 cm, ciasto będzie wyższe). Ciasto przelać do formy. Owoce powpychać głęboko w ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 30-35 minut. (patyczek wbity w ciasto, w miejscu gdzie nie ma wiśni, powinien być suchy).
Ponieważ wiśnie są dość kwaśne, wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego! 




26 komentarzy:

  1. Dla mnie prawdziwe ciasto ucierane to te gdzie uciera się masło... te z dodatkiem oleju jednak smakuje inaczej :) Ale nie wątpie ze jest smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, a wg. mnie ciasta ucierane to te, które przygotowuje się ucierając składniki, w tym tłuszcz, którym może być olej, margaryna czy masło. Chodzi o technikę przyrządzania ciasta, odmienną niż w przypadku np. ciast drożdżowych czy kruchych. A ciasto jest mega pyszne, zachęcam Cię do spróbowania :)

      Usuń
  2. Skoro zawsze sie udaje to trzeba spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, z wiśniami musiało być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo takie lubię, im bardziej płaskie ciasto, a czapa owocowa grubsza - tym lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  5. A udaje sie na pewno? Tylko raz upieklam kiedyś ciasto z czeresniami ale nie wyszło:( zakalec:( wyglada smakowicie i chyba sie jednak skusze:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam je wiele razy i nigdy zakalca. Podałam dalej ten przepis wielu osobom i każdy jest mega zadowolony :) Tak więc działaj :)

      Usuń
  6. Świetne to ciacho! ; )
    Prezentuje się bardzo apetycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają te wisienki, na surowo i w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wiśnie uwielbiam :) ale drylować ich nie znoszę. Pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda obłędnie, może i mnie by wyszło, skoro piszesz, że zawsze wychodzi...z tym akurat u mnie różnie bywa;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ci ciasto wyszło :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie ucierańce :) Z wisienkami smakują doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie ciacha, ale tylko wtedy, kiedy jest peeełne wiśnie, tak, jak u Ciebie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszmy się nimi, tak szybko odchodzą :/

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj, pyszne ciasto, pyszne. Kusisz i zachęcasz. Jestem na etapie pieczenia ciast owocowych. Więc tego rzepisu nie pominę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda idealnie! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kocham ciasta ucierane :) Ivko świetne ciacho i zdjęcia :) !

    OdpowiedzUsuń
  17. Ivko, wspaniałe to ciasto ! Może zrobiłabym je z malinami?
    Pysznie wygląda.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dla takiego ciasta to ja mogę i trzy kilo wiśni wydrylować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam! Wygląda smacznie! Uwielbiam takie rarytasy:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie ciasta smakują najbardziej. Ja zamroziłam owoce tego lata i gdy zabraknie ich świeżych sięgnę po zapasy :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. zrobiłem , jako debiutanckie. Wyszło super. Wygląda, jak na zdjęciu a smak nie do opowiedzenia. POLECAM wszystkim kuchennym " matołom" - naprawdę łatwe i pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszą mnie Wasze sukcesy kulinarne, wtedy wiem, że moje 'wypociny' się komuś przydadzą :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!