czwartek, 31 lipca 2014

Zupa krem z cukinii



Krem z cukinii to lekka, smaczna i pożywna zupa. Dodatkową jej zaleta jest to, że jest niezwykle prosta w wykonaniu. Sezon na cukinie trwa, więc zachęcam do jej przyrządzenia. Jeśli choć raz jej spróbujecie, na pewno wejdzie na stałe do Waszego menu.

Zupa krem z cukinii

  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżka oliwy z oliwy lub oleju
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 
  • sól i pieprz 
dodatkowo
  • groszek ptysiowy lub grzanki
  • kilka liści bazylii
  • kilka łyżek gęstej śmietany 18%


Cukinię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oliwie (lub oleju) z dodatkiem masła, w garnku z grubym dnem. Dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać ziemniaki podsmażyć, często mieszając. Na koniec dodać cukinię i podsmażyć razem, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia nieco zmięknie.

Warzywa zalać bulionem (wlać tyle bulionu, aby warzywa były zakryte), doprawić solą, pieprzem i dusić na małym ogniu do miękkości. Zupę zdjąć z ognie, aby nieco wystygła i zmiksować na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, listkami bazylii i łyżką śmietany.  




19 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zupy kremy! Swoje często wzbogacam dodatkiem żółtego lub pleśniowego serka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupa. Aksamitna. Muszę ją zrobić. A groszek ptysiowy jest świetny. Przypomniałaś mi o jego istnieniu, bo zazwyczaj tylko grzanki się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialna! Śliczne zdjęcia, zupa prezentuje się świetnie ;)

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupę z cukinii :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupe krem, z cukinii jeszcze nie próbowałam ale już przepis wysyłam do wydruku i jutro działam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ulubiona! Cukinie już rosną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubimy i często robię, nawet zimą, z przecieru smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. niezwykle apetycznie i kremowo wygląda:) aż chce się jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, ale pysznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna propozycja na ciepła kolacje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka piękna, seledynowa :))

    OdpowiedzUsuń
  12. ma śliczny jasny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowita i genialnie podana:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Koniecznie muszę spróbować, bo wygląda przepysznie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Jedna z moich ulubionych zup, u Ciebie do tego jeszcze pięknie ujęta. Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia :) A po tych zdjęciach i przeczytaniu przepisu- koniecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!