niedziela, 27 lipca 2014

Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym


Mój ukochany bakłażan w roli głównej.
Nadziany apetycznym farszem z mięsa mielonego, pomidorów i ... bakłażanów. Całość szczodrze posypana serem żółtym i zapieczona na rumiano. Boskie danie :)


Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym

  • 2 średnie bakłażany
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 150 g startego żółtego sera
  • oliwa lub olej
  • sól, pieprz


Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w kratkę uważając, żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążyć środek łyżką, zostawiając ok. 0,5 cm miąższu przy skórce. Miąższ posiekać i odstawić.

Wydrążone połówki bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut.

Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie lub oleju, dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć chwilę. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, smażyć około 10-15 minut, aż mięso zrobi się brązowe. Dodać posiekany miąższ z bakłażana, podsmażyć, aż bakłażan zmięknie. Na koniec dodać pokrojone w małą kostkę pomidory z puszki, dodać oregano, kumin, doprawić solą i pieprzem.  Gotować, jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.

Podpieczone połówki bakłażanów wyjąć z piekarnika, wypełnić farszem mięsnym, posypać startym na tarce żółtym serem. Wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać około 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. ja od bakłażana wolę bardziej zapiekaną cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia też dobra, ale bakłażan jest the best :)

      Usuń
  2. cukinię już jadłam, ale bakłażan będzie trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dania to ja lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie.... królewskie ... danie. Pysznie wygląda, delikatnie smakuje. Ummm... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I mój kochany bakłażan...:-) Pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! jak to miło zobaczyć takie pyszności jeszcze przed śniadaniem! pycha! pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam latem takie lekkie i delikatne jedzenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wygląda i założę się, że jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  9. O, a mnie dziś była cukinia nadziewana :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj zjadłabym takiego bakłażana! Musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne danie!
    Bardzo lubię u Ciebie jadać...wzrokiem...

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, ja robiłam zapiekankę z mięsa mielonego i bakłażana, dodatkowo z mozzarellą (,kuchnia lidla,), również pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ivko uwielbiam ! Te zdjęcia wywołały u mnie ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne bakłażany! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Zawsze bardziej lubiłam cukinie, jednak postanowiłam spróbować i ... Po prostu "niebo w..." Przepyszne! Nawet dla tych co bardziej przepadają za cukinia:-) Nadziewane bamklazany na stałe zawierają w naszej kuchni:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że Wam zasmakowało :) Faszerowany bakłażan smakuje nawet moim grymaśnym domownikom :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!