środa, 9 lipca 2014

Polędwiczki wieprzowe z cydrem i karmelizowanymi jabłkami



Delikatna i krucha polędwiczka z jabłkowo-cydrowym posmakiem. Kolejny hit z cyklu połączeń mięsa z owocami. Ciekawa jestem czy to lekkie, idealne na letnie upały danie, zasmakuje również Wam :)


Polędwiczki wieprzowe z cydrem i karmelizowanymi jabłkami


  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 cebulki szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka cydru (plus na ewentualną dolewkę)
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 jabłka (kwaśne i twarde)
  • brązowy cukier
  • sól, pieprz



Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości ok.1 cm. Rozpłaszczyć delikatnie dłonią, oprószyć solą i pieprzem. Cebulki obrać i drobno posiekać.

Jabłka obrać i pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i włożyć oprószone brązowym cukrem jabłka. Karmelizować do zrumienienia, z obu stron. Przełożyć na talerz.

Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju. Włożyć polędwiczki, smażyć przez około 2 minuty z każdej strony, następnie dodać cebulkę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Wlać cydr i gotować przez chwilę, aż alkohol odparuje. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu, aż polędwiczki będą miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparuje, dolać cydru. Na koniec dodać śmietankę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem i chwilę gotować. 

Podawać z karmelizowanymi jabłkami i pieczonymi ziemniakami.  



17 komentarzy:

  1. Wspaniałe danie! Tym bardziej, że uwielbiam cydr, ale tylko ten z Normandii, bo nasz polski to taka gazowana woda jabłkowa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam okazji kosztować innego niż nasz krajowy. Mnie smakuje, ale chętnie porównałabym go z innymi cydrami.

      Usuń
  2. Wyglądają obłędnie- mam cydr swojski i chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polędwiczki to bez wątpienia najlepsze mięso, światnie je przyzadzlas ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne danie!
    Ja też tak jak Kasia nie uznaję polskiego cydru,niestety...
    Polecam francuski lub kanadyjski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę musiała się rozejrzeć za nim w dobrze zaopatrzonych sklepach

      Usuń
  5. ciekawy przepis :) podoba mi sie dodatek cydru, który ostatnio uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne połączenie, muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają rewelacyjnie! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam polędwiczki, ale tak podanych nie miałam jeszcze okazji jeść.. wow.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpisuję się pod tym komentarzem! :)

      Usuń
  9. Ivka jak zwykle rewelacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Trafiłam kiedyś na bardzo dobry cydr polski. Ale nie jest niestety dostępny w sklepach, sprzedawał go bardzo miły pan, właściciel olbrzymiego sadu, jako produkt który robił właściwie tylko na swoje potrzeby. Przepis super warto do niego postarać się o naprawdę dobry cydr i pyszne jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bosko wyglądają te polędwiczki, do wypróbowania :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!