poniedziałek, 23 czerwca 2014

Grillowane polędwiczki w boczku z chutneyem cebulowo-śliwkowym



Dziś zapraszam na kruche i soczyste polędwiczki, zawinięte w plastry boczku, podane z aromatycznym, korzennym chutneyem cebulowo-śliwkowym. Danie możecie przyrządzić w domu, na patelni grillowej bądź też na grillu w plenerze (wtedy sos przygotujecie wcześniej, w domu). Polecam - to ciekawe urozmaicenie tradycyjnego menu grillowego :)



Grillowane polędwiczki w boczku z chutneyem cebulowo-śliwkowym 

  • 2 polędwiczki wieprzowe 
  • boczek pokrojony w cienkie plastry (około 12 plasterków) 

Chutney cebulowo-śliwkowy
  • 2 średnie czerwone cebule 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g śliwek 
  • 1 łyżka cukry brązowego 
  • 2 gwiazdki anyżu 
  • kilka goździków 
  • cynamon 
  • kardamon 
  • pieprz cayenne 

Cebulę i śliwki drobno posiekać (możemy użyć blendera). Przełożyć do wysokiej patelni lub garnka z grubym dnem. Wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, brązowy cukier, przyprawy - anyż, goździki, kardamon, cynamon, pieprz cayenne, wymieszać. Dusić na małym ogniu, ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula zrobi się bardzo miękka, a sos powinien być dość gęsty . Jeśli jednak zgęstnieje za bardzo, można dolać odrobinę wody.

Polędwiczki umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Pokroić na plastry grubości 3 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Polędwiczki zawinąć w boczek, spiąć wykałaczkami. Patelnię grillową delikatnie wysmarować tłuszczem (np. pędzelkiem silikonowym). Grillować polędwiczki na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mięso powinno się zarumienić, ale w środku pozostać kruche i soczyste.

Podawać polędwiczki z chutneyem cebulowo-śliwkowym.


19 komentarzy:

  1. Pysznie przygotowane! Świetna inspiracja!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm.. po zdjęciach widać, że miałaś prawdziwą ucztę!

    OdpowiedzUsuń
  3. mięso pod każda postacią uwielbiam, ale polędwiczki sa moim ulubionym, na pewno było rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak smakowicie się prezentują:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ubóstwiam mięsa ze słodkimi sosami, boskie danie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie !! też takie chce !! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię polędwiczki, chętnie skorzystam z Twojego przepisu, bo danie jest bardzo eleganckie i pewnie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł! Wygląda genialnie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędne połączenie smaków - prezentuje się wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  11. Niebo w gębie :) Chutney pyszny, chętnie zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cóż za idealny obiad byłby! Muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Skoro zapraszasz, to ja dam się zaprosić :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie przepadam za owocowym akcentem w mięsku, ale to danie tak wytwornie prezentuje się na zdjeciu, że zapewne w smaku też mu niczego nie brakuje!;)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmmm.... zdjęcia są PRZEPYSZNE!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. jej.. tak przygotowanych jeszcze nigdy nie jadłam :O Zaskakujące, ale jak pyszne to musi być!
    i jakie cudowne zdjęcie.. <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja pikole! Ty to zawsze wyczarujesz coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!