niedziela, 1 czerwca 2014

Czekoladowe ciasto z buraków



Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z buraków. Jest niesamowicie wilgotne, wręcz soczyste, mocno czekoladowe, ale nieprzesłodzone. Zawartość buraków i świeżych owoców sprawia, że jest zdrowsze niż inne wypieki. Takie ciasto, można więc bezkarnie zajadać (no może prawie bezkarnie:)




Czekoladowe ciasto z burakami i olejem rzepakowym :
  • 250 g ugotowanych buraków 
  • 180 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml oleju
  • 200 g brązowego cukru (lub drobnego cukru do wypieków)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • szczypta soli
Krem truskawkowy z serka śmietankowego:
  • 300 g serka śmietankowego, lekko słonego, typu Philadelphia
  • 70 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru, przesianego
  • 3 łyżki puree truskawkowego (truskawki dokładnie rozgnieść widelcem lub zblendować) 
Dodatkowo 
  • truskawki i borówki amerykańskie (lub inne owoce) 
  • liście mięty do dekoracji 


Buraki umyć i ugotować w skórkach do miękkości. Wystudzić, obrać i zważyć 250 g. Pokroić na mniejsze kawałki, dodać olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree.
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do przestudzenia.

Puree z buraków przełożyć do miski, dodać cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i wymieszać łyżką. Na końcu dodać czekoladę, dokładnie wymieszać. 

Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodać szczyptę soli i wymieszać. Do składników suchych dodać mokre i wymieszać, do połączenia się składników. 

Tortownicę o średnicy 21-22 cm wysmarować olejem rzepakowy, posypać mąką, postukać o blat i wysypać nadmiar mąki. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch.  

Piec w temperaturze około 180 stopni C, przez około 55-60 minut. Patyczkiem sprawdzić stopień upieczenia, ciasto powinno być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe, płynne.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Po ok.30 minutach wyjąć ostrożnie z formy i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Wszystkie składniki kremu wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Na pierwszym blacie rozsmarować połowę kremu, poukładać na nim truskawki pokrojone w plastry i borówki (lub inne owoce). Położyć drugi blat i czynność powtórzyć. 

Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Smacznego :)




34 komentarze:

  1. Z burakami jeszcze nie próbowałam :) Wygląda świetnie więc już trafia na listę przepisów do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda znakomicie!
    w końcu nadszedł sezon na owoce idealne do robienia takich cudnych wytworów :D

    www.inspiracje-kulinarne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie to wszystko uchwyciłaś w kadrze. Takiego torta jeszcze nigdzie nie widziałam, z pewnością jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. matko, czytam posta i nie wierzę, że buraki?:D to nie tooo, że nie, że niedobre, ale nie słyszałam nawet, ale ja ciastowa nie jestem, co zawsze podkreślam, bo lewe łapy mam, więc to pewnie z tego wynika....a wygląda fantastycznie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmm.... chętnie sięgnęłabym po kawałek takiego ciasta, bardzo intryguje mnie ten dodatek buraków :) Pięknie je ozdobiłaś owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie chciałabyś zobaczyć miny mojego ślubnego jak przeczyłam posta:)))
    Tort wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem zaskoczona. Ale właściwie nie powinno mnie już nic dziwić. Stosuje się takie różne połączenia składników...
    Tort jest śliczny, pewnie bardzo smaczny :) No cóż, kusi mnie, żeby taki zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem szczerze zaskoczony :) burak i czekolada ?
    dzięki za inspiracje :

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym z wielka ochotą, jeśli bezkarnie to tym bardziej, by mi smakowało :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow jakie ciekawe ciasto! Wygląda genialnie, chętnie bym zjadła kawałek :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda jak milion dolarów:) wielkie wooowww:) wpraszam się na duży kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam kiedyś ciasto z burakiem, ale średnio mi podeszło ze względu na buraczany posmak. Następnym razem spróbuję z gotowanym burakiem, bo ostatnio dodałam surowego i to może przez to ;)
    Ciasto wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. łął! z burakami!? świetne!

    OdpowiedzUsuń
  14. takie warzywne ciacha są przepyszne :) z buraka jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda szalenie kusząco! A do oleju rzepakowego właśnie mnie przekonałaś;)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda fenomenalnie! i tak kolorowo! dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  17. ale cudo!! z buraków? no w życiu bym nie zgadła:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto wygląda bajecznie... i musi być bardzo dobre!!!
    Dziękuję za odwiedzinki... dodaję Twój blog do listy ulubionych bo bardzo mi się tutaj podoba!
    Miłego dnia kochana

    OdpowiedzUsuń
  19. To ciasto jest super. Chętnie bym pochłonęła taki meeeeeegaduży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bajeczne :) mam w planach takie buraczane ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto po prostu powala wyglądem!

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudnie wygląda Twoje ciasto :) Muszę wypróbować Twoją wersję z burakami :)

    OdpowiedzUsuń

  23. jestem w niemałym szoku - buraki i czekolada ???
    ciekawe jaki jest smak tego ciasta, zapisuję do wypróbowania, byłam pewna, że kolorki pochodzą od borówek - wow :)))

    OdpowiedzUsuń
  24. Ivko piękny torcik :) tymi burakami w składzie to mnie pozytywnie zaskoczyłaś :) taka mała niespodzianka, ale bardzo fajna :) Cudne zdjęcia :) Podoba mi się u Ciebie, więc będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda wspaniale! ; )
    Świetny pomysł z tymi burakami!
    Obłędny tort. *.*

    OdpowiedzUsuń
  26. To tort prawdziwy!
    Wspaniały.

    OdpowiedzUsuń
  27. Super, już wielokrotnie czytałam o burakach w cieście, ale w Twoim wydaniu, to istne cudo :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!