środa, 7 maja 2014

Tarta ze szparagami i szynką parmeńską



Sezon szparagowy w pełni. Gdzie nie spojrzę, tam szparagi - na okładkach kulinarnych czasopism, na blogach, w sklepach i na straganach. To szaleństwo dopadło i mnie - dziś przepis na kruchą tartę ze szparagami i szynką parmeńską. Jest pyszna, musicie spróbować :)


Tarta ze szparagami i szynką parmeńską


Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 niepełna łyżeczka śmietany 18%
  • szczypta soli

Nadzienie tarty:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 150 g ulubionego sera lub mieszanki serów (np. parmezan, mozzarella, ser żółty) 
  • 100 g szynki parmeńskiej w plasterkach 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtko, śmietanę, szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta robimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki (wyginamy je i same ułamią się w odpowiednim miejscu). Gotujemy w osolonej wodzie, około 5 minut. W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, dodajemy starty ser, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy rozwałkowanym ciastem na dno i boki formy do tarty (o średnicy ok. 24 cm). Nadmiar ciasta przycinamy. Ja zazwyczaj nie bawię się w rozwałkowywanie ciasta, tylko kroję je na plasterki, wyklejam nimi wnętrze formy i ugniatam, aby wyrównać grubość. Nakłuwamy tartę widelcem. Podpiekamy ciasto przez przez 12-14 minut (aż się lekko zarumieni).

Na podpieczony spód wykładamy masę z serowo-jajeczną. Szparagi zawijamy w plastry szynki i wykładamy na masę. Pieczemy przez około 30 minut, aż masa się zetnie i delikatnie zarumieni. Czekamy aż tarta nieco przestygnie i stężeje- łatwiej będzie ją kroić.


28 komentarzy:

  1. Genialna tarta! Wygląda bardzo smakowicie, muszę zrobić :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką tartą już mnie kupiłaś. Nie dość, że dodałaś moje ulubione składniki, to jeszcze tak pięknie ją udekorowałaś. Piszę się na jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też mrożę ciasto i mam z głowy ciasto:)
    a taka tarta - ach cudo:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, zawiera moje ulubione składniki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to szparagowe, majowe szaleństwo:-) Tarta cudna!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. dodaję do wypróbowania do ulubionych, wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. no no! ale piękna:) też mam ją w planach, bo smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dieta dietą, ale raz na jakiś czas można się pokusić na takie cudo. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis tylko jeść takie coś.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  10. No co za cudo! Podziwiam Twoje pomysły i wykonanie, zawsze perfekcyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ivko, przepiękna tarta! Poproszę kawałeczek... :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda tak smakowicie, że co tam...! Kawałek z repetą rezerwuję!;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej, jak piękna tarta! chętnie bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. tarta to mi w głowie mąci już od jakiegoś czasu...

    OdpowiedzUsuń
  15. Jutro zrobię bo wygląda wspaniale. Uwielbiam szynke parmeńską i zielone szparagi.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały pomysł na tartę :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. o kochana, ależ ona pięknie wygląda! Boska!

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastyczna ta tarta, prawdziwe pyszności :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Po prostu szał. Wygląda pięknie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Skala cudowności niemierzalna, straszliwie mi się chce wgryźć w te Twoje zdjęcia. Wraca mi chęć na pichcenie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. a ja nie wiedziałam co ostatnio zrobić a tu taka propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!