czwartek, 22 maja 2014

Bułki do hamburgerów (oraz do hot-dogów)




Powiem tyle - przepis jest genialny! Wychodzi z niego 12 doskonałych, puszystych i kształtnych bułek. Znalazłam swój ulubiony przepis i nie mam już ochoty sięgać po inne.
Zachęcam Was do przyrządzania hamburgerów i hot-dogów w domu. Taki domowy fast food ma zupełnie inny wymiar smaku! Dziś bułki do hamburgerów, a wkrótce pojawi się przepis na domowy hamburger.


Bułki do hamburgerów (oraz do hot-dogów)

Przepis z bloga Around the kitchen table
U mnie w nieco zmienionej wersji (odkrytej przez Smaczną Pyzę)

Zaczyn:
  • 340 g pszennej mąki (najlepiej chlebowej typ 750)
  • 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10 g drożdży świeżych)
  • 340 g ciepłego mleka (35-38 st.C)

Ciasto właściwe:
  • 215 g pszennej mąki chlebowej (typ 750)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego

Dodatkowo:
  • 1 żółtko roztrzepane  z odrobiną mleka do posmarowania bułek
  • sezam do posypania bułek

Zaczyn:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na cała noc.

Ciasto właściwe:
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno 'dotlenione'.Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny (powinno podwoić swoją objętość).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na 12 równych części. Formujemy dobrze naciągnięte bułki i układamy je w odległości około 5 cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy luźno folią i zostawiamy na 2 - 2.5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C.
Każdą bułkę smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy ziarnem sezamowym.
Pieczemy przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.


15 komentarzy:

  1. wyglądają perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale Ci się udały!
    Piekłam je i naprawdę to jedne z lepszych bułek do burgerów.

    OdpowiedzUsuń
  3. nooo, wyszły fantastyczne, nie powiem! jak z piekarni, ulubionej piekarni;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, bardzo kształtne! Idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypiek tak udany, że napatrzeć się nie mogę. Kupię odpowiednią mąkę i ... zabiorę się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są piękne! Bardzo dobre są takie bułeczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super bułeczki! wyglądają idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. marzę teraz o takich bułeczkach... wyglądają bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale kształtne i ładne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio domowe bułki do hamburgerów rządzą - rewelacja :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Ok, przekonałaś mnie, przepis zapisuję do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Alez apetyczne te Twoje buleczki)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!