sobota, 26 kwietnia 2014

Kofta, czyli grillowane szaszłyki z mięsa mielonego


Kofta to bliskowschodnie szaszłyki z mięsa mielonego. Doprawione orientalnymi przyprawami, podawane z ulubionymi dipami są idealną propozycją na majowe grillowanie. Najlepszym mięsem do szaszłyków będzie jagnięcina lub baranina, ale możemy użyć także wołowiny. Kofty możemy grillować na tradycyjnym grillu, na łonie natury, jak również w domu, na patelni grillowej.


Kofta przepis 

  • 500 g mielonej jagnięciny (baraniny lub wołowiny)
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

dodatkowo
  • patyczki do szaszłyków
  • odrobina oliwy lub oleju (jeśli smażymy na patelni grillowej)


Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, pietruszkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Jeśli będziemy grillować na tradycyjnym grillu, patyczki do szaszłyków należy wymoczyć w wodzie przez około 15 minut (nie będą się paliły podczas grillowania). Jeśli na patelni grillowej, ten punkt omijamy. 

Z mięsa robimy kulki, nadziewamy je na patyczki i dłońmi formujemy odpowiedni kształt. Ponieważ grillowałam kofty na patelni, użyłam krótkich patyczków (długie się nie mieściły) i nakładałam na nie odpowiednio małe porcje mięsa.

Smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej kilkoma kroplami oliwy lub oleju, z każdej strony, aż mięso nabierze brązowego koloru.

Kofty możemy podawać z sosem tzatziki, ajvarem (pasta z pieczonej papryki) lub orzeźwiającym sosem miętowym. 

Sos miętowy
  • jogurt naturalny (najlepiej gęsty, typu greckiego)
  • garść posiekanej mięty
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
W małej misce wymieszać jogurt naturalny, sok z cytryny i posiekaną miętę. Doprawić solą
i pieprzem. 

23 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że chodzą za mną ostatnio :) I chyba mnie skusiłaś :D ! Smakowicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają!
    U mnie pojawiają się nie tylko na grillu.
    Preferuję z jagnięciny.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. baaardzo lubię tak podane mięso!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już nie mogę sie doczekać nowego grilla, aż ślinka cieknie, tak pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie się prezentują;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo, bardzo smacznie zrobiłaś te szaszłyki. Bardzo chętnie zjadłabym na łonie natury taki szaszłyk :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o, dobre, zrobię na majówce!

    OdpowiedzUsuń
  9. w pt jadłam coś podobnego, jak ja to lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie jak zawsze pysznie! :) Ale bym zjadła takiego szaszłyka... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowicie wyglądają, pyszności :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. super :) już nie mogę się doczekać grilla z prawdziwego zdarzenia :) mnim

    zapraszam na: http://love-krowe1.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne! Nabrałam wielkiej ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  14. tak tak, z ajvarem bym zajadała właśnie. Sos miętowy do baraniny bosko, już sezon posiłków na ogrodzie mi się marzy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo apetyczne, muszę też takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  16. takie z jagnięciny zjadłabym oj zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  17. Ivka, wyszly świetnie! Fajnie wprowadzają w wiosenno-letni klimat!

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetna propozycja, a przyprawy...przyprawiają o zawrót głowy!

    OdpowiedzUsuń
  19. cudo, idealne do lekkiej sałatki wiosennej. Uwielbiam dodatek cynamonu do mięs.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  20. wyobrażam sobie jakie były soczyste:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznie się prezentują. Narobiłaś mi na nie wielkiej ochoty :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. O tak, chętnie zjadłabym takie grillowane kofty, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. o matko ale mi narobiłaś ochoty :) musze takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!