wtorek, 18 marca 2014

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym



Dziś zapraszam na delikatne i soczyste polędwiczki w kremowym, aromatycznym sosie śmietanowo-musztardowym. Świetny pomysł na szybkie i zarazem eleganckie danie.


Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

  • ok. 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
  • 1 łyżka musztardy miodowej (ewentualnie delikatesowej)
  • sól, pieprz
  • oliwa, masło 

Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko docisnąć dłonią, aby się nieco spłaszczył. Posypać solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem (najlepiej klarowanym), włożyć polędwiczki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Czosnek rozgnieść brzegiem noża i dorzucić na patelnie, smażyć chwilę razem z mięsem. Mięso podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu do miękkości (około 20 minut).

W czasie, gdy mięso się dusi, przygotować sos śmietanowo-musztardowy. Do małego rondelka wlać śmietanę, dodać oba rodzaje musztardy, doprawić solą i pieprzem i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Sos powinien być gorący, ale nie powinien się zagotować. Do polędwiczek dodać sos i gotować razem przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli potrzeba.



33 komentarze:

  1. Uwielbiam, takie polędwiczki są super i jeszcze ten sos, mniam, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis :)
    Kiedyś przygotowując podobny sos, zrobiłem sos biały z odrobiną musztardy a przed wydanie dodałem ubitą na sztywno śmietanę 30 % z odrobiną soli, dało to bardzo fajny efekt puszystości i delikatności :)

    Krzysztof Zamczyk - WCG

    OdpowiedzUsuń
  3. O, fajny przepis i polędwiczki wyglądają bardzo apetycznie. Muszę kiedyś spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię polędwiczki, bo są delikatne. Bardzo dobry przepis. A z Twoich polędwiczek uczyniłaś pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie podane! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. ubóstwiam tak podane polędwiczki:) ostatnio podałam z sosem musztardowo miodowym, też pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha i już w ten weekend zamierzam to zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam polędwiczek, a te wyglądają tak smakowicie... i ten sos :) Bosko!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę zrobić taki obiadek, bardzo smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietne! nigdy z dodatkiem musztardy jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis, może jutro zrobię takie polędwiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie podane i z pewnością pyszne polędwiczki.
    Muszę kiedyś wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio robiłam łososia w sosie musztardowym. Ale taką polędwiczkę też bym chętnie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam wielką słabość do francuskiej musztardy. Ivka, Twoja propozycja polędwiczek w musztardowym sosie zachwyciła mnie

    OdpowiedzUsuń
  15. O matko ale bym takie zjadła :) Wyglądają pysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepyszne danie :D aż ślinka mi pociekła ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. mieso w sosie musztardowym bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  18. estetyka dania na najwyższym poziomie;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super alternatywa dla popularnego sosu z borowików!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Zawsze to coś nowego, bardzo podoba mi się ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam i szczerze polecam. Pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam :)

      Usuń

  22. Pięknie podane, bardzo ładne foty !!!
    Serdeczności :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Robi się je błyskawicznie, a co najważniejsze - wyszły przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam, czy śmietana 18 ma być gęsta i kwaśna czy chodzi o słodką śmietankę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaśna i gęsta :) Robiłam z kremówką ale moimi zdaniem danie lepiej się komponuje z kwaśną śmietaną

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!