sobota, 29 marca 2014

Pissaladière czyli pizza prowansalska




Kolejne weekendowe spotkanie przy piekarniku, czyli Wypiekanie na śniadanie.
Tym razem piekliśmy pissaladière, przepyszną pizzę prowansalską ze słodką, karmelizowaną cebulą, anchois i oliwkami.



Pissaladiere, pizza prowansalska 

przepis z książki "Księga smaków Prowansji" Diane Holuigue  ( z moimi zmianami)

Ciasto
  • 250 ml wody
  • 45 g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych
  • 410 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki oliwy
  • duża szczypta soli
Nadzienie
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg cebuli 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • mała puszka lub słoiczek filecików anchois w oleju
  • ok. 20 czarnych oliwek 

Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, cukier puder i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj mąkę i miksuj 15 sekund.

Wlej 2 łyżki oleju, wsyp szczyptę soli i miksuj, aż powstanie gładkie ciasto. Przenieś na stolnicę, chwilę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.   

Cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka (półplasterki).
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło, a kiedy się rozpuści wrzuć cebulę i tymianek.
Duś na niewielkim ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna być miękka, słodka i szklista (nie brązowa i chrupiąca!). Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Nie należy przesadzać z solą - anchois są bardzo słone.

Piekarnik rozgrzej do 240 stopni C,  przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40cm, ciasto rozwałkuj na prostokąt i przenieś na blachę lub rozłóż bezpośrednio na blasze. Cebulę rozłóż równomiernie na cieście. Filety anchois rozmieść na wierzchu, rozrzuć oliwki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.  

Pizzę piecz 20-25 minut, aż będzie chrupiąca i lekko przyrumieniona. Wyjmij z pieca i podawaj ciepłą lub letnią pokrojone na kwadraty.

Razem ze mną piekli:

Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it
Paweł z Marder & Marder Manufacture
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Kinga z Małe Kulinaria
Marzena z Zacisze Kuchenne
Iza ze Smaczna Pyza
Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Monika z Niezapomniane Smaki
Paulina z Buszującą w kuchni
Małgosia ze Smaków Alzacji


17 komentarzy:

  1. Lubię woje przepisy. Ta pizza musi być smaczna. Zdjęcia super:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ivcia pieknie Ci sie upiekł nasz chlebek. Do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre połączenie składników. Lubię takie. Z pewnością pizza była pyyyszna. Twoje zdjęcia to pokazują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Typowa pizza dla smakoszy kuchni francuskiej. Ja uwielbiam, a reszta rodzinki wybrzydza…
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wygląda wspaniale! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być dobra. Pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka równiutka ta Twoja:-) Pięknie wygląda:-) Dzięki za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jestem fanką anchois ale jak patrzę na tę pizzę to chyba bym się przemogła i zjadła kawałek :))

    OdpowiedzUsuń
  9. dzięki za wspólny wypiek:) kolejny przed nami:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Boski chlebek, będę do niego wracać !
    Dzięki za w spólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczny placek! Dzięki Iva za wspólny czas i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. musi mieć ciekawy smak, czegoś takiego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Musi być przepyszna, bardzo ciekawe smaki :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!