wtorek, 25 marca 2014

Jajka faszerowane pieczarkami


Jajka faszerowane pieczarkami doskonale pasują na wielkanocny stół, a także na domową imprezę. To moja ulubiona przystawka z wykorzystaniem jajek - bardzo smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu


 Jajka faszerowane pieczarkami

  • 6 jajek 
  • 300 g pieczarek
  • majonez
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło 


Jajka ugotować na twardo.

Pieczarki oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na maśle, doprawiając solą. Smażyć, aż pieczarki się delikatnie zrumienią i odparują puszczony sok. Zostawić do przestudzenia.

Jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka, przełożyć je do miski i rozgnieść widelcem (lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Dodać pieczarki, posiekaną natkę pietruszki (część zostawić do posypania na wierzchu) oraz majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Połówki białek wypełniać farszem i posypać pozostała natką pietruszki.



19 komentarzy:

  1. Super wyglądają! Idealne na Wielkanocne śniadanie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robi takie jajka co roku na Wielkanoc i są to moje ukochane jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To też jest moja ulubiona przystawka. Pięknie ją podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka w świetnym wykonaniu :)
    Razu pewnego, takie jajka poddałem aromaterapii skropiłem je kilkoma kroplami oliwy truflowej - polecam Ci spróbować :)

    Krzysztof Zamczyk - WCG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł, a że oliwę truflową posiadam- warto spróbować :)

      Usuń
  5. mmmm pyszny sposób na jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne jojca:), na zbliżające się święta- idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne nie tylko od święta:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak, takie jajka są rewelacyjne. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo, ale to bardzo mi się podobają te Twoje jajka, są pyszne! muszę no je opatentować u siebie na Wielkanoc :]

    OdpowiedzUsuń
  10. super przepis - na pewno wypróbuję, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm... moje ukochane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie pyszne! zdjęcia super Ci wychodzą:) jajka uwielbia moja najmłodsza córka, mogłaby je jeść bez przerwy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny pomysł na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam połączenie jaja i pieczarek :) jest cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie małe co nieco bo proste jest do zrobienia i w dodatku pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  16. z pieczarkami to moja ulubiona wersja faszerowanych jajek, choć innymi też nie pogardzę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!