środa, 5 lutego 2014

Kumpir - zapiekany ziemniak turecki


Kumpir to pieczony ziemniak, w którego wnętrzu kryje się gładkie puree, z dodatkiem masła i sera oraz bogaty zestaw dodatków. Swojego ziemniaka nadziałam filetem z kurczaka, papryką konserwową, kukurydzą i ogórkiem konserwowym. Innymi dodatkami mogą być oliwki, kapary, kapusta pekińska, czerwona kapusta, groszek zielony, prażona cebulka, bekon, salami, parówki, pieczarki ... W kwestii dodatków panuje tu całkowita swoboda, to my decydujemy jak zestaw najbardziej nam odpowiada.

Kumpir

  • 5 dużych ziemniaków jednakowej wielkości
  • 50 g startego sera mozzarella (ewentualnie sera żółtego)
  • masło – kilka łyżek
  • sól 
Nadzienie

  • 2 filety z kurczaka
  • 50 g papryki konserwowej
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 50 g ogórka konserwowego
  • dowolna przyprawa do kurczaka np. kebab, gyros (użyłam domowej mieszanki do shoarmy



Ziemniaki umyć i wytrzeć do sucha (nie obierać). Nakłuć z każdej strony widelcem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 60 minut. Ziemniaki powinny być w środku idealnie miękkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz (sprawdzamy nakłuwając widelcem).

W czasie pieczenia ziemniaków przygotujemy nadzienie. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i wstawić do lodówki. Przed końcem pieczenia ziemniaków filety z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju bądź oliwie (w momencie nadziewania powinny być jeszcze ciepłe).

Każdego ziemniaka przeciąć na pół, włożyć do środka masło, ser i sól i rozgnieść widelcem razem z całym miąższem ziemniaka (nietknięte powinny zostać tylko skórki). Ważne żeby ziemniak był jeszcze gorący, wtedy ser i masło idealnie się roztopią i uzyskamy gładkie puree. Do środka wkładamy dodatki, polewamy ketchupem, majonezem lub dowolnymi sosami. Ja mam dla Was dwie propozycje sosów:

Sos czosnkowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos pomidorowy
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • sól, pieprz
Majonez mieszamy z koncentratem (lub ketchupem), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Świetny filmik, który pomoże Wam zrozumieć ideę zagniatania wnętrza ziemniaka :)
http://www.youtube.com/watch?v=hLm9O3fu3-c



17 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie i bardzo chciałabym go spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny! rozumiem, że nie jest to jakiś specjalny gatunek ziemniaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden specjalny gatunek - nasz pospolity polski ziemniak :)

      Usuń
  3. Bardzo pyszny widok! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale rewelacyjny ziemniak:-)! Pokosztowałabym...

    OdpowiedzUsuń
  5. coś wspaniałego! myślę, ze moja rodzinka byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na początku myslałam że to chlebuś, fajny pomysł.
    Musze wykorzystać :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale widok! Ziemniak pysznie wygląda. Przypomniał mi się ziemniak nadziany podobnie, jaki jadłam kiedyś nad morzem. Tak bardzo mi smakował, że pamiętam do dziś. Chyba sobie zrobię takiego Kumpira :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale te zapiekanki wyglądają! Fajny pomysł :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ekstra, zjadłabym od razu wszystko:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio chodzi za mną taki ziemniak, muszę natrafić w sklepie na jakieś większe sztuki i będę testować Twój przepis. Wyglądają naprawdę bosko!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pewna,że to bedzie mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny, narobiłaś mi smaku, wstawiam własnie ziemniaki do piekarnika, ale nadzienie inne :) Ale dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  13. W pierwszej chwili myślałam że to kebab taki w bułce, dopiero po chwili doczytałam i mnie zatkało:) wygląda przepysznie i zjadłabym porcyjkę nawet w tej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie :) Zamawiam porcję jak będziesz robiła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!