sobota, 8 lutego 2014

Kaczka pieczona z jabłkami




Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że smakuje niczym prawdziwy domowy smalec!
Ale smalczyk roślinny to nie tylko smarowidło do pieczywa. Jeśli ruszymy naszą kulinarną wyobraźnią może stać wspaniałym składnikiem przygotowywanych przez nas potraw.
Dziś propozycja na aromatyczną kaczkę z jabłkami, cebulą i smalczykiem roślinnym Smakowita Pajda. Wspaniałym dodatkiem będą pieczone jabłka z żurawiną oraz pieczone ziemniaczki. 


Kaczka pieczona z jabłkami 

  • 1 kaczka (około 2 kg)
  • 6 jabłek 
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
  • cynamon
  • imbir
  • sól, pieprz
pieczone jabłka z żurawiną
  • jabłka (jedno na osobę)
  • żurawina do mięs

Kaczkę umyć i podzielić na porcje. Każdy kawałek mięsa dokładnie natrzeć solą, pieprzem, imbirem i cynamonem.  Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.

Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową jabłek, pomiędzy jabłkami włożyć cebulę i smalczyk roślinny. Na to położyć kawałki kaczki. Przykryć pozostałą częścią jabłek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, pod przykryciem.

Po około godzinie zsunąć jabłka na bok i polać kaczkę mieszanką roztopionego smalczyku i soku z jabłek. Dalej pieczemy kaczkę, już przez przykrycia, obracając ją i podlewając co jakiś czas powstałym płynem. Kaczka powinna się piec około 2,5 - 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Na około 15 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy jabłka z żurawiną.  Jabłka umyć, odciąć czapeczki i wydrążyć środek (najlepiej łyżka do robienia kulek z melonów). Do środka nałożyć żurawinę, przykryć czapeczką i piec w piekarniku około 15 minut.

Kaczkę podawać z jabłkami z żurawiną i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!


Przepis bierze udział zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

6 komentarzy:

  1. Mniam, musi być obłędna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowity przepis. Mniam, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. z jabłkami też najbardziej lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kaczki nigdy nie jadłam, ale ta wygląda pysznie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis !!! na pewno taką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!