sobota, 1 lutego 2014

Chleb na zakwasie z dynią - Ezoteryczne spotkania przy piekarniku



W ramach kolejnych ezoterycznych spotkań przy piekarniku upiekłam chleb na zakwasie z dynią. 
Jest wilgotny, zwarty i sycący. W smaku lekko kwaskowy. Z przypieczonymi chrupiącymi pestkami dyni, które uwielbiam. Naszą dzisiejszą inspiracją był blog Gotuje, bo lubi

Chleb na zakwasie z dynią 

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
  • 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 100 g pestek z dyni (lub ze słonecznika)
  • 1 płaska łyżka soli


Z podanych składników (oprócz pestek dyni) wyrobić ciasto, ręcznie bądź mikserem, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodać pestki dyni (nie wszystkie - zostawić trochę do posypania chleba) i wyrabiać, aż ciasto wchłonie pestki.

Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Foremkę keksową wysmarować oliwą i obsypać otrębami. Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać wierzch i  posypać pozostałymi ziarnami z dyni, wciskając je nieco w powierzchnię. Przykryć ściereczką i  odstawić  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną trzecią. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 40 minut.


Razem ze mną piekły fantastyczne dziewczyny: 

Małgosia z blogu Smaki Alzacji (sprawczyni całego zamieszania:)
Justyna z blogu Mama i Pomocnicy
Joanna z blogu Różowa Kuchnia
Ala z blogu Ala piecze i gotuje
Bożena z blogu Moje Domowe Kucharzenie
Dobrawa z blogu Bona Apetita!
Joanna z blogu Notatki Kulinarne
Dorota z blogu Moje Małe Czarowanie
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Arletta strona fb Insulina
Marta z blogu Para w kuchni

c.d.n. :) 

20 komentarzy:

  1. A ja tak się ociągam ze zrobieniem chleba. W końcu muszę się zabrać i upiec taki pyszny jak przedstawiasz. Mogę na razie kromeczkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny!
    Ten chlebek już piekłam.
    Jest pyszny.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda że nie miałam zakwasu bo ten chlebek kusi. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny! :D dziękuję za wspólne pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny ten chleb! Muszę spróbować taki upiec :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny chlebuś- tym bardziej zazdroszczę, bo nie piekę pieczywa, może czas to zmienić?
    miłej niedzieli, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny bochen, dziękuje za miłą zabawę Ivka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za spotkanie:) chlebek cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny masz ten chlebek, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być pyszny !! to kiedy mogę podjechać po zakwas ? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki równiutki, jak z piekarni. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hi Ivka
    Chlebek wyglada "SUPER"
    Dzieki za przepis
    Gruß Katrin

    OdpowiedzUsuń
  13. po prostu dyniowy rarytas:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  14. chlebek cudny :) będę musiała go upiec ! dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  15. jakiś problem na z FB, nie widzę zdjęć, więc lajkuję tutaj. BARDZO :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowicie wygląda, ja tez uwielbiam dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda smakowicie! Polecam również mój przepis; http://kuchennepotyczki.pl/domowy-chleb
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!