sobota, 18 stycznia 2014

Rogaliki drożdżowe z makiem



Dziś zapraszam Was na pyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki.
Moje wypełnione były masą makową, ale równie dobrze można je zrobić dżemem, powidłami czy nutellą. Choć najlepiej smakują zaraz po wyjęciu piekarnika, to po 3-4 dniach nadal będą smaczne - długo zachowują świeżość.

Rogaliki drożdżowe z makiem 


Ciasto drożdżowe
składniki na około 30 rogalików
  • 500 g mąki
  • 750 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 żółtka plus 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

dodatkowo
  • masa makowa w puszce (użyłam masy z bakaliami Helio
  • cukier puder do posypania
  • 1 jajko do smarowania


Do kubka wlać 250 ml ciepłego mleka (nie gorącego!), dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. 125 g mąki przesiać do miski, dodać mleko z drożdżami i cukrem, dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuścić i zostawić do przestudzenia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać utarte jajka, pozostałe mleko, cukier waniliowy, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Następnie dodać roztopione masło i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy tak, aby miało kształt koła o grubości ok. 3 mm. Pokroić na 6 trójkątów (tak jak kroimy pizzę). Na środek nałożyć łyżkę masy makowej i lekko rozsmarować. Ciasto zwijać od podstawy trójkąta, tak aby ostry kąt wypadł na wierzchu. Zakręcić boki, nadając kształt rożka. Rogaliki przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. 

Smacznego:)



20 komentarzy:

  1. wyglądają naprawdę smakowicie! Nie jestm fanką słodkości, a na takie bym się raczej skusiła:), naprawdę krzyczą "zjedz mnie":)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i pyszne!
    Częstuję się.

    OdpowiedzUsuń
  3. normalnie bym się wprosiła:))

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczne! ja w wersji z dżemem malinowym z chęcią

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pięknie wyszły, są takie idealnie rogalikowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W takim razie, jeden rogalik z makiem... poproszę na jutro do kawy :))

    OdpowiedzUsuń
  7. najchętniej to bym się wprosiła na małe co nie co:)pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z makiem? Cudowne! Kocham mak, a w takim wydaniu, rewelacja :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią skorzystam z tego przepisu z wyłączeniem maku. Po prostu go nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  10. ja również bez maku, ale z innym nadzieniem jak najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja uwielbiam ciasta z makiem, im więcej tym lepiej! Rogaliki wyszły cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobrze, że już jestem po śniadaniu, bo nie wytrzymałabym...;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. matko jakie pyszne! idealne te twoje rogaliczki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczności i do tego pięknie sfotografowane :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Teraz mi potrzeba takiego deseru:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ cudownie wyglądają, piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super zdjęcia:) Rogale smakowicie się prezentują i na pewno przetestuję przepis, żeby porównać z moimi ulubionymi rogalami babci: http://slodkiezdania.blogspot.com/2013/12/rogale-babci-ziuty.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!