sobota, 25 stycznia 2014

Panini - małe chlebowe bułeczki



Małe urocze i bułeczki, z ciasta drożdżowego z dodatkiem oliwy z oliwek upieczone w ramach Ezoterycznych spotkań przy piekarniku. 
Przyznaje, że to moje pierwsze wspólne pieczenie, ale na pewno nie ostatnie. Wciągnęło mnie :)


Panini - małe chlebowe bułeczki

Przepis od Dorotki z Moich Wypieków
Składniki na około 30 sztuk.

Składniki na zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej chlebowej 
  • 2,5 g soli 
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • pół łyżeczki mleka 
  • 70 ml wody 
  • 2 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży 
W miseczce wymieszać wszystkie składniki. Przenieść do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce.

Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej chlebowej 
  • 13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 
  • 400 ml wody 
  • 20 ml oliwy z oliwek 
  • 20 ml mleka 
  • 15 g soli 
  • 180 g zaczynu (cały zaczyn) 

Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem, na gładkie ciasto, pod sam koniec wyrabiania dodając wczorajszy zaczyn. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia.

Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po każdych 30 minutach ciasto odgazować - uderzyć pięścią.

Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 2,5 cm. Złożyć 1/3 ciasta w kierunku środka, następnie z drugiej strony zrobić to samo. Obrócić ciasto o 90 stopni i raz jeszcze złożyć. Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, podsypując mąką. Przykryć kuchennym ręczniczkiem i odłożyć do odpoczęcia na 5 - 10 minut.

Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia na 20 - 30 minut, po wyrośnięciu powinny wyglądać jak małe poduszeczki.

Bułeczki piec piekarniku nagrzanym do 250 º C, z funkcją pary, przez około 15-20 minut, aż się zarumienią. Jeśli nie mamy funkcji pieczenia z parą, na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

21 komentarzy:

  1. Cudne! Jak patrzę na te wasz panini, to żałuję, że ich nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne! pięknie dziękuję za udział:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne, oj, jakby mi dobrze zrobiły teraz, gdy dopadło mnie przeziębienie... :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają. Szkoda, że nie mam ich w realu. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze te Twoje bułeczki..dzięki za wspólna zabawe..

    OdpowiedzUsuń
  6. małe, chrupiące i do tego pyszne bułeczki na śniadanko, mniam podkradam:) zdjęcie takie że można się zaślinić, ale u Ciebie wszystkie takie są:)
    pozdrawiam i zapraszam na candy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonałe! Chętnie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj kradnę Ci jedną a jutro chyba upiekę:-). Wyglądają idealnie! Dziękuję za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają obłędnie i ten ich maleńki rozmiar - wsam raz na niedzielne śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. podoba mi się ich faktura, naprawdę wyglądają na włoski wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ Ci wyszły równiutkie, jak z obrazka :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziekuje za wspólnie spędzony czas przy piekarniku.
    Bułeczki wyszły rewelacyjnie a smakuja obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. świetnie wyglądają te mini wersje:)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobię w tym tygodniu, chodzą za mną bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudownie wyglądają, mini wersja cudowna :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszne, lubię takie przekąszać kiedy jestem głodna:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!