poniedziałek, 27 stycznia 2014

Oponki serowe



Rewelacyjny przepis na oponki z serem białym.
Oponki wychodzą bardzo smaczne, lekkie i puchate. Byłam zaskoczona jak łatwo się je robi!
Zrobiłam z połowy składników - wyszło mi około 20 oponek.
Oczywiście najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, pospane cukrem pudrem.


Oponki serowe


Składniki:
  • 500 g sera półtłustego 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 żółtka 
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka octu, spirytusu lub rumu 
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu (dodajemy do zimnego oleju) 
  • cukier puder do posypania 



Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać przeciśnięty przez praskę ser, cukry, żółtka, ocet (spirytus lub rum), sodę oczyszczoną i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Stolnicę lub blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawać w cieście duże kółka, a w środku wykrawać dziurkę kieliszkiem (lub nakrętką). Kulki powstałe po wycięciu zagnieść ponownie lub po prostu usmażyć - wyjdą małe pączusie.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) na złoty kolor. Usmażone oponki kładziemy na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Źródło przepisu: Wielkie żarcie




34 komentarze:

  1. Piękne te oponki! Muszę spróbować zrobić :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zobaczyłam je u Ciebie na fb i też nabrałam na nie ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś takie oponki robiłam. Zapomniałam. Ale dzięki, że przypomniałaś o takich właśnie pysznych pączusiach, oponkach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie! Czas zacząć smażyć!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam oponki serowe i robię kilka razy w roku- przepis bardzo podobny i dlatego wiem, że Twoje są pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne te oponki, chorobcia, gdyby nie to że mam jakiś opór przed przyrządzaniem rzeczy smażonych w głębokim tłuszczu, to jutro bym już je robiła. Ale jakoś nie potrafię się przemóc. Z jedzeniem jednak tak smażonych rzeczy nie mam problemu ;)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Widać, że cię lubią - wyszły idealne, nie spieczone :))

    OdpowiedzUsuń
  8. W zeszłym roku robiłam po raz pierwszy, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  9. o jaaa ale bym zjadła! pysznie wyglądają, moja babcia kiedyś podobne smażyła:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam je:) podeślij kilka do schrupania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam je!
    Szczególnie te małe pączusie ze środka;)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne śliczności. Co ja bym dała za te oponki właśnie teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pozwól, że się poczęstuję :]
    Wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam je, wyszły pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyszły super! Muszę koniecznie je zrobić, więc pewnie skorzystam z polecanego przez Ciebie przepisu :-)

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie śliczne są te oponki! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne!! Idealne na tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ktoś tu chce mnie wykończyć psychicznie :)
    a ja nie mam czasu ich zrobić!! :(
    ale bym porwała kilka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  20. przepadam za nimi! i z reguły zjadam niepoprawną ilość :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ivko, obłędne oponki :) ! Ale uzależniają ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Moja babcia piekła takie serowe oponki. Skopiuje ten przepis bo oponki sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszna klasyka:) te lubię, tych z marmoladą nie:P

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam, wyszły pyszne! :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  25. dziękuję za przepis ;) są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super! Ja chyba zrobię ponownie, teraz z podwójnej porcji :)

      Usuń
  26. Fantastyczne oponki. Pysznie wyglądają ☺

    OdpowiedzUsuń
  27. Też robię z tego przepisu, wychodzą idealne <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!