sobota, 11 stycznia 2014

Konkurs - Książka Pascal kontra Okrasa



Nie udało Wam się zdobyć książki Pascal kontra Okrasa ? Jeszcze nic straconego, tak się składa, że mam jeden egzemplarz i chętnie go komuś odstąpię. Książka jest pięknie wydana, opatrzona apetycznymi zdjęciami, zawiera 104 przepisy na obiad, przekąski, zupy, sałatki i makarony. Jeśli chcesz ją zdobyć wystarczy wziąć udział w moim konkursie.

Zadanie konkursowe, tak jak obiecywałam na Facebooku, jest bardzo proste - napiszcie proszę jaka jest Wasza ulubiona sałatka z dodatkiem majonezu i podajcie na nią przepis. I tyle :)  

Odpowiedzi wpisujcie w komentarzu pod tym postem bądź wysyłajcie na mojego maila - ivkawkuchni@gmail.com do soboty 18 stycznia.  Zwycięzce wyłonię drogą losowania.



27 komentarzy:

  1. To ja staję z ogromną nadzieją na książkę:) napisz tylko proszę czy to mają być nowe przepisy czy można podesłać coś co juz sie publikowało??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że może być coś publikowanego :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Świetna książka, Okrasa jest wprost niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  3. marzy mi się ta książka,LIDL mi całkiem nie po drodze i nie robię w nim zakupów :( przepis zaraz podeślę na maila :) ma być ze zdjęciem???

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgłaszam się, zaraz wysyłam na maila przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ivka, nie będę oryginalna podając swój typ :) Sałatka z okopowych, zwana zwyczajowo sałatką warzywną, jest moją ulubioną sałatką z dodatkiem góry majonezu, kieleckiego rzecz jasna.
    1 kg marchwi
    2 pietruszki (korzeń)
    2 ziemniaki
    pół selera (lub jeden mały)
    cebula
    6 jajek
    4 jabłka
    6 ogórków kiszonych
    puszka kukurydzy konserwowej
    puszka groszku zielonego konserwowego
    słoik 320 ml majonezu kieleckiego
    2 łyżki musztardy kieleckiej
    sól, pieprz do smaku

    Marchew, pietruszkę, ziemniaki, por - obieramy, myjemy, zalewamy w dużym garnku wodą i gotujemy we wrzątku 15-20 minut. Po ostudzeniu wszystko drobno siekamy. Cebulę, ogórki kiszone i jabłka również po obraniu drobno kroimy i dodajemy do warzyw gotowanych. Pamiętajmy, aby ogórki kiszone odcisnąć z nadmiaru soku. Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kosteczkę i dorzucamy do reszty składników. Kokurydzę i groszech odsączamy i dodajemy do pozostałych warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy. Łączymy warzywa z majonezem po czym doprawiamy musztardą, solą i pieprzem do smaku.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Monika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. * oczywiście SELER a nie por.... :)

      Usuń
    2. Domyśliłam się, że chodzi o seler. Stara dobra jarzynowa... jak ja ją lubię :)

      Usuń
  6. Ulubiona, ukochana i żadna inne jej nie przebije. Prosta i szybka w przygotowaniu. Mój numer jeden od paru dobrych lat - sałatka meksykańska :) Aż na samą myśl już mi ślinka cieknie...

    Składniki:
    4 ugotowane ziemniaki
    4 ugotowane marchewki
    1 dość spory por
    1 puszka groszku konserwowego
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 puszka czerwonej fasoli
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    1 słoiczek papryki konserwowej
    4 duże ogórki konserwowe
    5 jajek ugotowanych na twardo
    1-2 łyżka musztardy
    5-6 łyżek majonezu
    sól
    pieprz
    bączki, szczypiorek lub pietruszka


    Ziemniaki, marchewkę, paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Pora pokroić w pół talarki. Groszek, kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Jajka obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Dodać musztardę oraz majonez, całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Po wierzchu posypać bączkami, szczypiorkiem lub pietruszką.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna! Dziękuję za udział w konkursie :)

      Usuń
    2. Podrasowana na plus wersja jarzynowej :) Kradnę przepis :)
      Pozdrawiam,
      Monika.

      Usuń
  7. Nie udało mi się niestety zdobyć tej książki w Lidlu, więc próbuję szczęścia u Ciebie ;)
    Przepis na sałatkę wysłany mailem. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  8. I ja spróbuję swych sił, bo jestem bardzo ciekawa tej książki :) Podam przepis na dość chyba nietypową sałatkę, która bardzo przypadła mi do gustu. Ten przepis powstał kiedyś eksperymentalnie w mojej kuchni. Ponieważ akurat trafiły mi się bardzo sałatkowe ziemniaki, postanowiłam połączyć je z makrelą, która czekała w lodówce na przygotowanie z niej tradycyjnej pasty do kanapek. Postało połączenie, które niesamowicie mi posmakowało. Majonez tutaj jest niezastąpiony, b wspaniale łączy wszystkie smaki. Sprawdźcie sami.

    Składniki:

    · ok. 500 g ziemniaków
    · ½ wędzonej makreli
    · 2 kiszone ogórki
    · sól do gotowania ziemniaków
    · czarny pieprz
    · 1 łyżka majonezu
    · listki bazylii

    Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, a następnie odcedziłam i wystudziłam. Zimne ziemniaki pokroiłam na półplasterki, a kiszonego ogórka w większą kostkę. Rybę obrałam z ości i podzieliłam na mniejsze części. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą, popieprzyłam do smaku i dodałam majonez. Z wierzchu posypałam listkami bazylii. Sałatka gotowa. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ivko! Spadasz mi z nieba z tą książką! Zobaczyłam ją u koleżanki i się zakochałam... :))))
    Może los okaże się szczęśliwy dla mnie? ;))

    Moja ulubiona sałatka to taka, którą robię od lat. Mimo (a może właśnie dlatego) prostych składników wszyscy się nią zachwycają. A składniki? W domu są zawsze!

    - 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
    - 4 jaja ugotowane na twrado
    - 1 duża czerwona cebula
    - majonez
    - śmietana
    - sól i pieprz

    Ziemniaki, jaja, cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Łączymy z majonezem i śmietaną (proporcje ok. pół na pół, ilość-tyle by połączyć składniki i by sałatka była mokra), doprawiamy solą i pieprzem. :)
    Nazywamy tę sałatkę żydowską. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki za Ciebie i ...za wszystkich, żeby być sprawiedliwa :)

      Usuń
  10. Sałatka BLT z bazyliowym majonezem
    ok. 200 g. boczku
    pół filiżanki majonezu
    2 łyżeczki octu winnego
    1/4 filiżanki posiekanej świeżej bazylii
    4 kromki chleba tostowego, pokrojonego w kostkę centymetrową
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    1 sałata rzymska, umyta, osuszona i porwana na kawałki
    około szklanki pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki

    Boczek obsmażyć do zrumienienia, osuszyć, pokruszyć, odłożyć. W małej miseczce wymieszać 2 łyżeczki boczku, majonez, ocet i bazylię - odstawić dressing przykryty w temperaturze pokojowej.
    Kostki chleba, posolone i popieprzone, spryskane olejem rzepakowym, obsmażyć na złoty kolor.
    W dużej misie wymieszać sałatę, pomidorki, pozostały boczek i grzanki. Polać dressingiem i zmieszać.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję wszystkim za przepisy umieszczone w komentarzach i przesłane mailem i...czekam na następne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie wysłałam propozycję prostej sałatki na Twoja pocztę.
    pozdrawiam :)- Urszula

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mimo, że staram się unikać pysznego majonezu to ta sałatka sprawia mi wielką radość, uwielbiam ją.
    Wydaje mi się, że jest jedną z najłatwiejszych sałatek jakie robię.
    Sałatka to paluszki krabowe z zielonym ogórkiem i majonezem.
    Sama smakuje przepysznie, ale ułożona w kruche słone ciasteczka wygląda fantastycznie, a goście są zachwyceni:)

    Jedno opakowanie paluszków kroje w kostkę
    Jeden ogórek zielony obieram i również kroję w malutką kostkę (najlepiej wielkości pokrojonych paluszków)
    2-3 łyżki majonezu
    pieprz oraz 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę.

    Wszystko wymieszać w misce i podawać, a najlepiej ułożyć na kruche ciastka lub krakersy.
    Sałatki nie solimy!!!

    pozdrawiam
    Karola dkoziolb[at]gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  15. MOJA SAŁATKA TO KOLOROWA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM:

    Składniki
    ilość porcji: 4

    2 puszki (po 175 g) tuńczyka, odsączonego
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki zielonej papryki pokrojonej w kostkę
    2 łyżki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
    1 łyżka czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
    1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

    1 ząbek czosnku, zgnieciony
    0,5 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka octu ryżowego
    0,5 łyżeczki soku z cytryny
    7 kropel ostrego sosu chili
    sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min. › +1godz. odstawienie › Gotowe w: 1godz.20min.

    W misce wymieszać tuńczyka z majonezem, papryką, czerwoną cebulą, zieloną cebulką, czosnkiem, pietruszką, octem, sokiem z cytryny, ostrym sosem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

    tomek63@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  16. to ja też spróbuję.Mój przepis to sałatka gyros:
    składniki:
    Cebula czerwona
    3 ogórki konserwowe
    1 puszka kukurydzy
    1 świeża papryka
    połowa kapusty pekińskiej
    1,2 filety z kurczaka
    ketchup
    przyprawa gyros
    3,4 łyżki majonezu

    Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą Gyros podsmażyć na patelni i pozostawić do ostygnięcia. Ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę. Cebulę oraz kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki. Układać warstwami: 1. Mięso z Gyrosem 2. Cebula 3. Warstwa keczupu−wg uznania (cienka) 4. Ogórki 5. Kukurydza 6. Majonez 7. Papryka 8. Kapusta pekińska (przesypać ja przyprawą Gyros)

    buterrfly@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  17. w ostatniej chwili, ale chyba zdążyłam ;) Ja lubię sałatkę owocową z dodatkiem majonezu - sos to połączenie jogurtu właśnie z majonezem, i o dziwo jest super z owocami :)


    3 pomarańcze,
    3 banany,
    1 puszka brzoskwiń,
    1 szklanka orzechów włoskich,
    pół pomelo
    pół puszki ananasa,
    3 łyżeczki majonezu
    3 łyżeczki jogurtu,
    1 opakowanie rodzynek,
    kilka kropel cytryny
    cukier puder.

    Wszystkie owoce kroimy i mieszamy z rodzynkami i orzechami. Robimy sos z jogurtu, majonezu, cytryny i cukru-pudru. Mieszamy z owocami i odstawiamy na godzinkę do lodówki, żeby się "przegryzło":)
    Pozdrawiam!
    Justyna.


    j-bankowska@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!