wtorek, 10 grudnia 2013

Uczta Lodu i Ognia - Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer




Uczta Lodu i Ognia 
Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer
Wydawnictwo Literackie, 2013


Książka "Uczta Lodu i Ognia" to nie lada gratka dla wielbicieli sagi George’a R. R. Martina.
Zachwyceni nią będą także Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe inspiracje.


Autorkami książki są Chelsea Monroe-Kassel i Sariann Lehrer, które kulinarną przygodę rozpoczęły od przygotowywania i opisywania potraw swoim blogu o nazwie Inn at the Crossroads (Gospoda na Rozstajach). Wstęp natomiast napisał sam George R.R. Martin, który jak twierdzi na gotowaniu się nie zna, ale na jedzeniu owszem :)

Jedzenie to jedna z największych przyjemności życia, a przyjemności sobie nie odmawiam. Czytanie to z kolei druga czynność, która sprawia, że żywot na tym łez padole staje się znośny. Jeśli ktoś potrafi połączyć czytanie z jedzeniem...Dzięki tej książce będziecie mogli własnoręcznie przygotować swoje ulubione dania z Siedmiu Królestw i odległych egzotycznych krain. Do diabła, może nawet sam coś upichcę.. Nie żałujcie sobie jadła, przyjaciele. Nadchodzi zima - fragment ze wstępu Georga'a R.R. Martina.



Książka zawiera przepisy na potrawy zarówno skomplikowane jak i zupełnie proste. Znajdziemy tu takie przysmaki jak - podpłomyki z ciasta chlebowego, gołąbki w liściach winogrona, kurczak w miodzie czy przepiórki w maśle.

Przepisy zostały pogrupowane według krain, dzięki czemu poznamy jadłospis charakterystyczny dla Muru, Północy, Doliny, Dorzecza, Żelaznych Wysp, Reach, Dorne, Królewskiej Przystani oraz krain zza Wąskiego Morza.
Każdy przepis opatrzony jest komentarzem autorek, cytatem z sagi „Pieśni Lodu i Ognia”, listą składników, opisem przygotowania oraz zdjęciem utrzymanym w średniowiecznym klimacie.

Niektóre potrawy są zaprezentowane w dwóch wersjach: średniowiecznej, często z egzotycznych, niedostępnych dla przeciętnego czytelnika składników, takich jak mięso z grzechotnika czy z żubra oraz w wersji uwspółcześnionej, gdzie trudno dostępne produkty zastąpione zostały tymi, które z powodzeniem dostaniemy w najbliższym sklepie.


"Uczta Lodu i Ognia" to nietypowa książką kucharską, która ma swój klimat. Ładnie wydana i bogata w zdjęcia może być świetnym prezentem zarówno dla pasjonatów kulinarnych, jak i wielbicieli twórczości George’a R. R. Martina.


6 komentarzy:

  1. chciałam kupować tę książkę ale spotkałam się z opiniami że połowy rzeczy nie da się ugotować ponieważ ciężko w normalnym sklepie o przepiórki, dziczyznę i sarninę na którą przepisów jest tam dużo... Sama książki nie miałam w ręce i nie wiem jak się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ciekawie. Ja jestem namiętnym zbieraczem książek z przepisami i poradami kulinarnymi, Ostatnio mój mąż musian nawet dorobić mi regał bo się już książki nie chciały zmieścić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest taka książka? Wow :D

    OdpowiedzUsuń
  4. To książka idealna dla mojej mamy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię czytać stare przepisy - to inspirujące.
    Ciekawią mnie książki, w których jest coś więcej niż tylko przepis na danie.
    Myślę, że ta książka mnie zaciekawi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam ją i bardzo mi się podoba:) i to nieprawda że trudno o składniki..dlatego sa świetne wersje nowoczesne. Jestem z niej zadowolona:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!